Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym to pyszny pomysł na obiad z kurczakiem, który przygotujecie w 30 minut. Soczyste mięso, lekko chrupiąca cukinia i delikatny, aromatyczny sos cytrynowy to przepis na pyszny posiłek.
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym – pomysł na obiad dla dwojga i dla całej rodziny
Obiad z kurczakiem w roli głównej to zawsze dobry pomysł, gdy w brzuchu burczy, a czas goni. To szybkie i proste w przygotowaniu mięso, które świetnie dogaduje się z różnymi smakami i przyprawami.
Pierś z kurczaka idealnie spisuje się w daniach kuchni tajskiej, jak np. kurczak curry, ale można ją też przygotować we włoskim stylu jak w przypadku przepisu na kurczaka po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym jest idealny w letnich miesiącach, kiedy jest sezon na to wdzięczne warzywo. Można wtedy trafić na najsmaczniejsze, nieduże sztuki, które mają jędrną, delikatną skórę i drobniejsze gniazda nasienne. Szukajcie właśnie takich okazów, gdy będziecie w ulubionym warzywniaku.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
M akaron z kurczakiem i cukinią – wskazówki
Żeby makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym smakował jak najlepiej, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Nic skomplikowanego, a obiad będzie smakował przepysznie:
Makaron
Makaron skończ gotować 1-2 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Będziesz go gotować jeszcze chwilę z sosem, więc na pewno będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.
Co do rodzaju makaronu, to świetnie sprawdzą się tutaj długie odmiany – spaghetti, tagliatelle, bavette, linguine itp. Sos pięknie je oblepi.
Cukinia
Pilnuj czasu smażenia cukinii, by zachowała swoją konsystencją i pozostała lekko chrupiąca. 3 minuty to optymalny czas.
Sos cytrynowy
Najpierw dodaj połowę soku z cytryny i spróbuj, czy jest odpowiednie dla Ciebie w kwaskowości. W przepisie mówię o jednej cytrynie, ale wiadomo, że są one różnej wielkości, więc warto zrobić najpierw próbę z połową porcji.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z cukinią znajdziesz w zakładce CUKINIA
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 300 g makaronu najlepiej długiego, typu spaghetti czy tagliatelle
- posiekana natka pietruszki
- olej roślinny do smażenia
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Kroki
- Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
- Cukinie pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
- Zagotuj wodę na makaron. Wyłącz gotowanie na minutę przed czasem podanym na opakowaniu.
- Odcedź makaron, zostawiając wcześniej 1 szklankę wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie się rumienić. Przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na niedużym ogniu przez 2 minuty.
- Dodaj cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez 3-4 minuty, aż cukinia zacznie mięknąć, ale nie za długo, bo się rozpadnie.
- Dodaj z powrotem kurczaka i zdejmij patelnię z ognia.
- W kubku rozmieszaj czubatą łyżkę śmietany z 4-5 łyżkami wody z gotowania makaronu. Przelej mieszankę na patelnię i wymieszaj z kurczakiem i cukinią.
- Włącz gaz pod patelnią, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!