Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami to pyszny pomysł na obiad sezonowy.
Delikatny kurczak i pyszne zielone szparagi idealnie komponują się z serowym sosem, a całość staje się bardzo pożywna dzięki dodatkowi pełnoziarnistego makaronu.
Pomysł na szparagi
Szparagi to pyszne, sezonowe warzywo. Gdy nadchodzi maj, widać je praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Świetnie smakują solo, z jajkami (frittata ze szparagami to naprawdę wspaniałe śniadanie), jako dodatek do dań głównych, czy w tartach (tarta ze szparagami musi się pojawić w mojej kuchni choć raz w sezonie!).
Szparagi lubią być przygotowywane w piekarniku i dlatego są też fantastycznym dodatkiem do zapiekanych potraw, takich jak np. ta zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami – prosty obiad ze szparagami
Ta potrawa to taki typowy “comfort food”, czyli jedzenie kojarzące się z miłymi uczuciami, od którego robi się ciepło nie tylko w brzuchu, ale i na serduszku 😉
Zapiekanka makaronowa ma w sobie wszystkie cechy “pocieszającego jedzenia” – mamy tu dużo poprawiających humor węglowodanów, jest kremowo, ale też chrupiąco, ser pięknie ciągnie się przy każdym kęsie. Jest pyszna, ale nienachalna. To nie jest danie z gatunku high life, bon ton – to prosta, ale super pyszna i pożywna zapiekanka na co dzień.
Składniki i wskazówki
W przepisie na tę zapiekankę makaronową z kurczakiem i szparagami nie znajdziecie żadnych trudno dostępnych składników – wszystko możecie kupić w osiedlowym spożywczaku.
Szparagi zielone. Warto wybierać młode łodygi – są cieńsze i delikatniejsze, ale najbardziej jędrne. Młodszych szparagów nie obieramy, starsze okazy warto szybko potraktować obieraczką. Nie zapomnijcie o obcięciu zdrewniałych końcówek!
Makaron. W tej zapiekance najczęściej używam pełnoziarnistego makaronu – mogą to być kokardki (farfalle), świderki (fusilli) czy rurki (penne). Wybieram makaron z pełnego ziarna ze względu na jego bardziej wyrazisty smak i większe wartości odżywcze. Błonnika nigdy za wiele! Jeśli jednak nie macie takiego makaronu pod ręką albo ze względów zdrowotnych nie możecie go jeść, możecie użyć klasycznych rurek czy świderków z jasnej pszenicy durum.
Ważne, by makaron był ugotowany al dente, czyli powinien stawiać lekki opór zębom przy przegryzaniu. Rozgotowany makaron nie będzie ani smaczny, ani estetyczny.
Sery. Jak pewnie zauważyliście, jestem fanką nabiału. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez serów. W tej zapiekance pojawiają się 3 rodzaje sera:
- Cheddar – dla wyrazistego smaku
- Mozzarella – dla pięknej, złotej górnej warstwy, która jest jednocześnie chrupiąca i ciągnąca
- Serek wiejski – tu pewnie Was nieco zaskoczyłam 😉 Serek wiejski zastępuje w zapiekance tradycyjny biały sos/beszamel. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa, a sprawdza się równie dobrze, jeśli nie lepiej!
Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad:
Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy
Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami
Składniki
- 300 g makaronu
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duży pęczek szparagów 400-500 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera cheddar
- 300 g serka wiejskiego
- 60 g mozzarelli w wiórkach
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- garść siekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Kroki
- Makaron ugotuj al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Obierz je, jeśli to starsze i grubsze łodygi, i pokrój je drobniejszej kawałki.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Pokrojonego kurczaka wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Posyp przyprawami i smaż 5-7 minut, aż kawałki mięsa będą lekko złote.
- Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj szparagi i smaż chwilę na średnim ogniu.
- Dodaj serek wiejski, starty cheddar, makaron, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę bazylii i oregano dla intensywniejszego smaku.
- Przełóż do formy do zapiekania i posyp mozzarellą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!