Chlebek naan tradycyjnie przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, ale z tym przepisem możecie go zrobić we własnej kuchni. Wystarczy tylko patelnia!
Czym jest chlebek naan?
Chlebek naan to płaski chleb bazujący na drożdżach. Kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią indyjską, ale można go spotkać w wielu krajach Azji, m.in. w Iranie, Pakistanie, Indonezji czy Myanmarze.
Podstawowy przepis na naan nie różni się wiele od prostego przepisu na chleb – mamy tu mąkę, drożdże, sól i wodę. Często pojawia się też mleko lub gęsty jogurt naturalny. Dzięki temu chlebki mają bardziej elastyczną konsystencję i charakterystyczny smak.
Tradycyjnie chlebek naan wypieka się w glinianych piecach tandoor. Tradycyjnie piece były opalane węglem drzewnym lub drewnem, obecnie coraz powszechniejsze są piece gazowe. Jednak jedno pozostaje niezmienne – temperatura pieczenia. Tandoor osiąga temperaturę nawet do 480 stopni! Dzięki temu pieczone w nim chlebki czy mięsa przygotowuje się bardzo szybko, a dania zachowują swoją soczystość i chrupkość.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Naan w domowych warunkach
Wiadomo, że nikt z nas nie ma w domu pieca tandoori, a chciałoby się zjeść pyszne, świeże naany. Jak można sobie z tym poradzić? Ratunkiem jest patelnia żeliwna.
Na upartego chlebek naan da się przygotować na każdej patelni z nieprzywieralną powłoką (czyli np. teflonem), jednak najlepsze, najbardziej zbliżone do oryginału efekty, osiągnięcie właśnie z patelnią żeliwną. Jej ogromną zaletą równomierne rozprowadzanie ciepła i możliwość bardzo mocnego rozgrzania. Przy patelni teflonowej nie będzie to łatwe zadanie.
Na szczęście patelnie żeliwne są obecnie coraz bardziej dostępna i można je kupić w całkiem przystępnych cenach. Dla chętnych pozostaje Le Creuset za 700 zł w górę (kiedyś się doczekam ;)), ale patelnie za 150 zł też dadzą radę, jeśli tylko będziecie pamiętać o należytym ich konserwowaniu.
Z czym podawać chlebek naan?
Naan najczęściej można spotkać jako dodatek do curry, dahl i innych dań kuchni indyjskiej. Świetnie pasuje też do dipów i różnych smarowideł, jak hummus (np. mój ulubiony hummus z suszonymi pomidorami) czy bakłażanowe baba ganoush.
Można go również zajadać solo, posmarowanego roztopionym ghee (masłem klarowanym) i posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Sprawdź też inne przepisy na chleby w zakładce WYPIEKI
Indyjski chlebek naan
Sprzęt
- Patelnia żeliwna
Składniki
- 2¼ łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki letniej wody
- 2½ szklanki mąki pszennej plus do podsypania
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- ⅔ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, jogurt i oliwę z oliwek. Zagnieć ciasto, przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
- Wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych porcji.
- Rozwałkuj wszystkie porcje na cienkie placki.
- Rozgrzej patelnię żeliwną na dużym ogniu, dolej 1 łyżkę oleju słonecznikowego, żeby placki nie przywarły.
- Gdy patelnia jest mocno rozgrzana, połóż na niej placek. Gdy pokażą się bąbelki i ciasto będzie mocno rumiane od spodu, przekręć je na drugą stronę i również podsmaż do zrumienienia. Powtórz tę czynność ze wszystkimi plackami, dolewając oleju w razie potrzeby.
- Podawaj z curry, ulubionym dipem albo solo, posmarowane roztopionym masłem klarowanym.
Wskazówki
- Ciasto na chlebek naan jest dość rzadkie. Podsypuj je mąką tylko w razie absolutnej konieczności. Gdy mąki będzie za dużo, chlebki będą twarde i zbite. Ja najczęściej dodaję niewiele mąki podczas samego zagniatania, ale mocniej podsypuję przy wałkowaniu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Zrobiłam garlic naany z Twojego przepisu i wyszłe przepyszne jak z najlepszej indyjskiej restauracji 🙂 przekonały się nawet starsze pokolenia 🙂
Jak miło czytać takie komentarze! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie, Aga
A czy można upiec placki w piecu do pieczenia pizzy 450 stopni
Nie mam doświadczenia z takimi piecami, ale próbowałabym, bo oryginalnie naany piecze się w piecu tandoor, który rozgrzewa się do prawie 500 stopni 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
Świetny przepis!! Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły naprawdę dobre- synowi bardzo smakowały
To super! Bardzo mnie cieszą takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Od lat -z powodzeniem piekę na normalnej patelni lub w rozgrzanym do maximum piekarniku na najwyższej półce tuż pod grillem.
Rewelacyjne wyszły!
To super 🙂
witam, czy można prosić o podanie ilości mąki w gramach?
To będzie ok. 400 g mąki.
Czy mozna dać świeże drożdże? Jeśli tak to ile?
Można dodać świeże – ok. 30 gramów drożdży.
Robione pierwszy raz, podane z butter chicken….. Przepyszne