Co sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Spróbujcie koniecznie, bo Bánh mì nie bez powodu bywa nazywana najsmaczniejszą kanapką na świecie.
Co to jest Bánh mì?
Historia tej kanapki sięga połowy XIX wieku, kiedy na południu obecnego terytorium Wietnamu, powstała francuska kolonia Kochinchina ze stolicą w Sajgonie. Francuzi byli obecni na tym terenie aż do połowy XX wieku, więc to sto lat panowania odcisnęło swoje piętno na kulturze Wietnamczyków.
Widać to między innymi w kuchni, a bánh mì jest tego idealnym przykładem. Kanapka łączy w sobie francuskie opakowanie – bagietkę – z azjatyckim wnętrzem i dodatkami. Można teraz spotkać setki wersji tego przysmaku, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Wydaje mi się, że jedną z najbardziej egzotycznych wariacji jest ta z … lodami. Ja chyba zostanę jednak przy spokojniejszych dodatkach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Składniki bánh mì
Najbardziej klasyczna wersja tej kanapki jest napakowana chả lụa, czyli tradycyjną wietnamską wieprzową kiełbasą, a także kolendrą, marynowanymi warzywami (marchwią, daikonem), plastrami świeżego ogórka i majonezem bądź innym sosem przygotowanym na jego bazie.
Samo bánh mì oznacza w języku wietnamskim pieczywo. Francuzi przywieźli do Kochinchiny swoje ukochane bagietki i zostały tam aż do dziś. Wietnamczycy wprowadzili jednak drobne modyfikacje do wypiekanego przez siebie pieczywa. Zamiast używać do pieczywa wyłącznie mąki pszennej jak w Europie, w Wietnamie dodaje się jeszcze często mąkę ryżową. Dzięki temu bagietki wykorzystywane do kanapek są lżejsze, mocniej napowietrzone.
Kanapka wege
Bánh mì, które dziś Wam proponuje różni się nieco od klasycznej wersji. Cały czas mamy tu chrupiącą bagietkę, dużo kolendry, marynowane warzywa, soczystego ogórka i sos majonezowy, ale zamiast mięsa jest jeden z moich ulubionych greckich serów, czyli halloumi. Wegetarianie często wykorzystują go jako składnik mięsopodobny – po odpowiednim doprawieniu i podaniu naprawdę można się nabrać.
Chrupiąca bagieta, duża ilość kolendry, aromatycznych, marynowanych warzyw i pysznego sosu kolendrowo-bazyliowego sprawia, że ta kanapka jest naprawdę wyjątkowa. Zachwyca kolorami i smakiem, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Bánh mì – przepis na wietnamską kanapkę
Składniki
- 2 średnie bagietki
- 2-3 ogórki
- 1 garść świeżej kolendry
Halloumi
- 250 g halloumi
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Marynowane warzywa
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wody
- ⅓ szklanki octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżki cukru
Sos kolendrowo-bazyliowy
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 duża garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Kroki
Przygotowanie warzyw
- Marchewkę pokrój w bardzo cienkie słupki lub na płaskie paski za pomocą tarki bądź obieraczki. Cebulę pokrój w cienkie talarki.
- Przełóż warzywa do miski, zalej szklanką wody, octem i posyp cukrem.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 45 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie sosu
- W blenderze umieść majonez, jogurt, kolendrę i bazylię. Zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie halloumi
- Pokrój ser na ok. 1,5-2 cm plastry.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy i syrop klonowy.
- Rozgrzej patelnię grillową i nakładaj na nią halloumi namoczone uprzednio w sosie z syropem. Smaż, aż nabierze złotego koloru z obu stron.
Przygotowanie kanapki
- Bagietki przedziel na pół. Połówki te przekrój jeszcze na pół wzdłuż długości tak, by górna i dolna część były cały czas złączone jednym bokiem.
- Pokrój ogórki w cienkie, długie plastry.
- Obie strony bagietki posmaruj sosem. Na dół wyłóż grillowane halloumi, na to kilka plastrów ogórka, garść marynowanych warzyw i kolendry.
Wskazówki
- Tuż przed przygotowaniem kanapek, możesz podpiec chwilę bagietki w piekarniku, by były bardziej chrupiące.
- Jeśli wolisz ostrzejsze potrawy, możesz dodać papryczkę chili do sosu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!