Zawsze mówię, że jesień = drożdżowa pogoda. Z tej okazji powstał przepis na te pyszne drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami. Puszyste, mięciutkie z sernikowym nadzieniem i cynamonowymi jabłkami – po prostu bułeczki idealne.
Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami
Gdy za oknem zimno, szaro i mokro, warto włączyć piekarnik i coś upiec. Rozgrzejemy się w ten sposób na zewnątrz i od środka 😉
Jak wiecie, dyniowe wypieki to taka moja mała obsesja, więc każdej jesieni dzielę się z Wami nowymi pomysłami na słodkości z dynią w roli głównej. Mam nadzieję, że te puszyste drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami skradną Wasze serca i brzuchy.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Jak zrobić najlepsze dyniowe drożdżówki z serem?
Wiem, że niektórzy podchodzą do ciasta drożdżowego jak do jeża i właśnie dla nich przygotowałam dokładny poradnik „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe”. Znajdziecie w nim masę cennych wskazówek, dzięki którym za każdym razem upieczecie idealnie puszyste i delikatne drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami.
Jeśli chodzi o masę twarogową, to polecam Wam użyć półtłustego lub tłustego sera. Dzięki niemu osiągnięcie najlepszą konsystencję i smak.
W przypadku jabłek super sprawdzą się te odmiany, których najczęściej używamy do wypieku szarlotki, czyli np. antonówki, szare renety, ligole.

Sprawdź też inne dyniowe wypieki:
Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami
Składniki
Bułeczki dyniowe
- 150 ml mleka letniego
- 60 g masła
- 10 g drożdży instant lub 30 g świeżych
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 170 g puree z dyni
- 1 jajko
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta soli
Karmelizowane jabłka
- 400 g jabłek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1½ łyżeczki cynamonu
Masa serowa
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 15 g cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Kruszonka
- 40 g masła
- 40 g cukru
- 70 g mąki
Kroki
- Wszystkie składniki na dyniowe drożdżówki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Składniki na dyniowe drożdżówki zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. (do podwojenia objętości).
- W międzyczasie przygotuj jabłka, kruszonkę i masę twarogową.
- Pokrój jabłka w kostkę i podduś na patelni z cukrem i cynamonem, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Odstaw do wystygnięcia.
- Składniki na kruszonkę utrzyj w rękach do konsystencji mokrego piasku. Wstaw do lodówki.
- W blenderze zmiksuj twaróg, cukier z wanilią i cukier puder.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie za pomocą łyżki zrób w drożdżówkach wgłębienie, wypełnij je twarogiem i jabłkami.
- Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30-35 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
