Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

Zawsze mówię, że jesień = drożdżowa pogoda. Z tej okazji powstał przepis na te pyszne drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami. Puszyste, mięciutkie z sernikowym nadzieniem i cynamonowymi jabłkami – po prostu bułeczki idealne.

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

Gdy za oknem zimno, szaro i mokro, warto włączyć piekarnik i coś upiec. Rozgrzejemy się w ten sposób na zewnątrz i od środka 😉

Jak wiecie, dyniowe wypieki to taka moja mała obsesja, więc każdej jesieni dzielę się z Wami nowymi pomysłami na słodkości z dynią w roli głównej. Mam nadzieję, że te puszyste drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami skradną Wasze serca i brzuchy.

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Jak zrobić najlepsze dyniowe drożdżówki z serem?

Wiem, że niektórzy podchodzą do ciasta drożdżowego jak do jeża i właśnie dla nich przygotowałam dokładny poradnik „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe”. Znajdziecie w nim masę cennych wskazówek, dzięki którym za każdym razem upieczecie idealnie puszyste i delikatne drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami.

Jeśli chodzi o masę twarogową, to polecam Wam użyć półtłustego lub tłustego sera. Dzięki niemu osiągnięcie najlepszą konsystencję i smak.

W przypadku jabłek super sprawdzą się te odmiany, których najczęściej używamy do wypieku szarlotki, czyli np. antonówki, szare renety, ligole.

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

Sprawdź też inne dyniowe wypieki:

Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

Sernik dyniowy

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

Muffinki dyniowe z kruszonką

Pieczona owsianka z dynią

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami to puszyste i mięciutkie bułeczki, które rozchmurzą każdy jesienny dzień.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 10 sztuk

Składniki 

Bułeczki dyniowe

  • 150 ml mleka letniego
  • 60 g masła
  • 10 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 170 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli

Karmelizowane jabłka

  • 400 g jabłek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczki cynamonu

Masa serowa

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 15 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Kruszonka

  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 70 g mąki

Kroki

  • Wszystkie składniki na dyniowe drożdżówki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Składniki na dyniowe drożdżówki zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. (do podwojenia objętości).
  • W międzyczasie przygotuj jabłka, kruszonkę i masę twarogową.
  • Pokrój jabłka w kostkę i podduś na patelni z cukrem i cynamonem, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Odstaw do wystygnięcia.
  • Składniki na kruszonkę utrzyj w rękach do konsystencji mokrego piasku. Wstaw do lodówki.
  • W blenderze zmiksuj twaróg, cukier z wanilią i cukier puder.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie za pomocą łyżki zrób w drożdżówkach wgłębienie, wypełnij je twarogiem i jabłkami.
  • Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30-35 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki dyniowe, ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, ciasto z dyni, drożdże, drożdżowe, drożdżówki, drożdżówki z owocami, dynia, jabłka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2025. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl