Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami

Drożdżówki dyniowe z serem i karmelizowanymi jabłkami to puszyste i mięciutkie bułeczki, które rozchmurzą każdy jesienny dzień.
Servings 10 sztuk
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Składniki

Bułeczki dyniowe

  • 150 ml mleka letniego
  • 60 g masła
  • 10 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 170 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli

Karmelizowane jabłka

  • 400 g jabłek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczki cynamonu

Masa serowa

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 15 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Kruszonka

  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 70 g mąki

Kroki

  • Wszystkie składniki na dyniowe drożdżówki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Składniki na dyniowe drożdżówki zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. (do podwojenia objętości).
  • W międzyczasie przygotuj jabłka, kruszonkę i masę twarogową.
  • Pokrój jabłka w kostkę i podduś na patelni z cukrem i cynamonem, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Odstaw do wystygnięcia.
  • Składniki na kruszonkę utrzyj w rękach do konsystencji mokrego piasku. Wstaw do lodówki.
  • W blenderze zmiksuj twaróg, cukier z wanilią i cukier puder.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie za pomocą łyżki zrób w drożdżówkach wgłębienie, wypełnij je twarogiem i jabłkami.
  • Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30-35 minut.
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki dyniowe, ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, ciasto z dyni, drożdże, drożdżowe, drożdżówki, drożdżówki z owocami, dynia, jabłka