Wszystkie składniki na dyniowe drożdżówki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na dyniowe drożdżówki zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. (do podwojenia objętości).
W międzyczasie przygotuj jabłka, kruszonkę i masę twarogową.
Pokrój jabłka w kostkę i podduś na patelni z cukrem i cynamonem, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Odstaw do wystygnięcia.
Składniki na kruszonkę utrzyj w rękach do konsystencji mokrego piasku. Wstaw do lodówki.
W blenderze zmiksuj twaróg, cukier z wanilią i cukier puder.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie za pomocą łyżki zrób w drożdżówkach wgłębienie, wypełnij je twarogiem i jabłkami.
Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz 30-35 minut.