Idealne jajko na miękko – wydawałoby się, że to taka prosta, wręcz banalna rzecz, ale może przysporzyć problemów. Podpowiem Wam, jak należy je ugotować, by miało idealną konsystencję – ścięte białko i piękne płynne żółtko. Z tymi wskazówkami za każdym razem przygotujecie pyszne śniadanie.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.
Jak ugotować idealne jajko na miękko – wskazówki
- Odpowiednia temperatura jajek. Jeżeli przechowujesz jajka w lodówce, wyjmij je na minimum pół godziny przed gotowaniem (możesz je też wyjąć dzień wcześniej, tuż przed snem). Żeby móc precyzyjnie ustalić czas gotowania jajek, powinny one być w temperaturze pokojowej przed włożeniem do garnka. Jeżeli czujesz, że jajka są cały czas chłodne, włóż je na chwilę do ciepłej wody lub postaw blisko grzejnika.
- Jakość jajek. Staraj się wykorzystywać świeże jaja ze sprawdzonego źródła. W obecnych czasach, kiedy cen jaj są rozsądne i całkiem wyrównane, kupowanie tzw. “trójek”, czyli jaj z chowu klatkowego nie jest niczym uzasadnione. W miarę możliwości kupuj jaja z chowu z wolnego wybiegu (“jedynki”), z chowu ekologicznego (“zerówki) lub wiejskie, bezpośrednio od sprawdzonego rolnika. (Uważaj jednak na słowo “wiejskie” w przypadku jajek kupowanych w sklepie – to słowo często się pojawia także na opakawaniach “trójek”).
- Czas gotowania. Jeżeli na co dzień czas gotowania ustalasz “na oko”, w przypadku jajka na miękko musisz się przekonać do minutnika. Tu bowiem liczy się każda sekunda. Czas gotowania dostosowujemy do wielkości jaja:
- Małe, oznaczone literą S, gotujemy 3,5 minuty
- Średnie, oznaczone literą M, gotujemy 4,5 minuty
- Duże jajka, oznaczone L, gotujemy 5,5 minuty
SPRAWDŹ TEŻ: Jeśli lubisz jajka na śniadanie, koniecznie spróbuj tostów z jajkiem sadzonym i awokado.
Idealne jajko na miękko
Najlepszy przepis na jajko na miękko – z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.
Drukuj
Pin
OceńPorcje: porcje
Składniki
- 4 jaja wielkość L
- 400 ml wody
- sól
Kroki
- Sprawdź, czy jajka, które masz zamiar ugotować są w temperaturze pokojowej. Jeśli nie, ogrzej je chwilę w ciepłej wodzie.
- W garnku z szerokim dnem zagotuj wodę.
- W oczekiwaniu na to, aż woda się zagotuje, umyj jajka.
- Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zacznij wkładać do niej jajka przy pomocy łyżki.
- Po włożeniu jaj do wody, nastaw minutnik – w przypadku jaj wielkości L będzie to 5,5 minuty.
- Gdy upłynie czas gotowania jaj, natychmiast zdejmij garnek z kuchenki i zalej jajka zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !