Sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem to pyszny przepis na pożywną kolację czy lunch. To też świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z kurczaka z rosołu!
Azjatycka sałatka z kurczakiem – chrupkość spotyka kremowość
Ta azjatycka sałatka z kurczakiem jest zawsze dobrym pomysłem – na zdrowy i sycący lunch, na rodzinną imprezę, na pyszną kolację ze znajomymi. Jej bogactwo smaków naprawdę zaskakuje! Mamy tu limonkę, paprykę, sos sojowy, kolendrę, masło orzechowe, ocet ryżowy – same aromatyczne dobra 🙂
Co więcej, nie tylko smaków jest wiele, ale też tekstur. I to jest to, co naprawdę lubię! Kremowość sosu na bazie masła orzechowego i delikatnego kurczaka, jest przełamywana chrupkością warzyw i orzechów. Pycha! 🙂
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jakiego kurczaka wybrać?
Coraz częściej mówi się o tym, że mięso z kurczaka nie jest zbyt wartościowe ze względu na mocno uprzemysłowioną hodowlę, w której niestety nie brakuje chemii. I faktycznie, mięso, które znajdziemy na ladzie przeciętnego supermarketu będzie pochodziło z takiej masowej hodowli. Dlatego warto poszukać w sklepie mięsa wyższej jakości, które jest już coraz powszechniej dostępne.
Mam na myśli mięso z chowu ekologicznego czy zagrodowego. Coraz więcej takich kurczaków pojawia się w marketach, ale warto też ich poszukać w sprawdzonych, mniejszych sklepach mięsnych. Taki kurczak, nie dość, że zdrowszy, to jeszcze po prostu smaczniejszy. Od lat kupuję tylko takie mięso drobiowe i zapomniałam już, czym jest woda wyparowująca z mięsa na patelni przez dobre 10 minut.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne sałatki znajdziesz w zakładce SAŁATKA
Wykorzystanie resztek
Ta azjatycka sałatka z kurczakiem to świetny sposób na szybki przegląd lodówki.
Masz pozostałe mięso z rosołu? Super – ugotowane mięso z kurczaka idealnie się tu sprawdzi.
W lodówce albo w koszyku na warzywa zalegają napoczęte papryki, ogórki, seler naciowy? Też świetnie – będą dobrze się uzupełniać z kremowym sosem orzechowym.
Nie wahajcie się modyfikować tego przepisu, w zależności od tego, co właśnie macie w kuchni. Na tym polega cały urok sałatek 😉
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem
Składniki
- 300-400 g ugotowanego kurczaka np. z rosołu
- 1 kapusta pekińska
- 1½ czerwonej papryki
- 1½ ogórka
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
Azjatycki orzechowy dressing
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- nieduży kawałek startego świeżego imbiru lub 2 łyżeczki mielonego
- ½ łyżeczki płatków chili
Kroki
- Kurczaka poszarp lub pokrój na nieduże kawałki i włóż do miski
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę. Posiekaj kolendrę i szczypiorek. Dodaj wszystko do kurczaka.
- Przygotuj sos: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dopraw w razie potrzeby solą i chili.
- Dodaj sos do miski, dosyp orzechy ziemne i dokładnie wymieszaj.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!