Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to nie mogliście trafić lepiej. Ten kurczak faszerowany szpinakiem i fetą to bardzo prosty i pyszny przepis. Możecie z niego zrobić obiad na dwa dni – wystarczy podgrzać kurczaka na patelni z odrobiną oleju bądź masła klarowanego albo włożyć go do mikrofali i gotowe!

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą – przepis na obiad, który smakuje wszystkim
Podpisuję się pod tym nagłówkiem obiema rękami. Nieważne, dla kogo bym szykowała ten obiad, kurczak faszerowany szpinakiem i fetą smakuje po prostu wszystkim. Dlaczego? Mamy tu delikatnego kurczaka i wyraziste nadzienie. Nie jest ani za ostro, ani mdło. Wszystkie składniki uzupełniają się w idealnych proporcjach.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Dobra pierś z kurczaka to połowa sukcesu
Pierś z kurczaka to prawdopodobnie jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów mięsa w polskich domach. Nie ma co się dziwić – jest łatwo dostępne, proste w przygotowaniu, a przepisów na pierś z kurczaka jest multum, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Przygotowując się do przygotowania tego dania polecam Wam kupić pierś z kurczaka kukurydzianego, zagrodowego albo z hodowli ekologicznej. Jest to nieco droższa opcja niż mięso z typowej hodowli masowej, ale jego jakość i smak są nieporównywalnie lepsze.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad znajdziesz w zakładce OBIAD
Pamiętam, gdy kilka lat temu pierwszy raz przygotowywałam kurczaka kukurydzianego i nie mogłam wyjść z podziwu, jak inna jest struktura mięsa i jego zachowanie podczas obróbki termicznej, w porównaniu z kurczakiem z dużej hodowli klatkowej. Tu miałam konkretną sztukę mięsa, a pierś z kurczaka pochodząca z dużego przetwórstwa to najczęściej przelewający się przez ręce blob. Różnica w smaku jest natomiast nie do opisania. Zdecydowanie warto wydać te kilka złotych więcej, by móc się cieszyć jedzeniem o lepszej jakości, smaku i wyższej wartości odżywczej.

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą – najważniejsze składniki
Pierś z kurczaka. Tak jak wspominałam we wcześniejszym akapicie, polecam kupić pierś z kurczaka kukurydzianego, zagrodowego albo z hodowli ekologicznej. Cena jest oczywiście wyższa niż w przypadku kurczaka z masowej hodowli, ale różnica w smaku i jakości mięsa jest nieporównywalna.
Szpinak. Najlepiej sprawdzą się świeże liście szpinaku, ale jeśli nie macie ich akurat w lodówce, możecie wykorzystać mrożone liście. Pamiętajcie tylko, by dobrze je odcedzić! Nie polecam natomiast mrożonego, siekanego szpinaku.

Feta. Nie musicie kupować oryginalnej fety, która jest wytwarzana z mieszanki mleka owczego i koziego. Wystarczy ser typu feta z mleka krowiego, który dostaniecie w każdym sklepie spożywczym.

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą
Składniki
- 6 piersi z kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku lub mrożonych, odsączonych liści szpinaku
- 250 g sera typu feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej bądź oliwa z oliwek do skropienia mięsa przed pieczeniem
Kroki
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Liście szpinaku umyj (jeśli mrożony – odsącz z nadmiaru wody).
- Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć cebulę. Smaż na niedużym ogniu, aż zmięknie.
- Dodaj liście szpinaku i czosnek i smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.
- Każdą pierś z kurczaka natnij wzdłuż długości tak, by powstawała kieszonka na farsz.
- Na patelnię ze szpinakiem dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Nafaszeruj mięso. Każdą pierś z kurczaka posyp solą, pieprzem i słodką papryką.
- Mięso przełóż do formy do pieczenia lekko wysmarowanej tłuszczem. Spryskaj lub skrop mięso dodatkowo olejem lub oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piecz przez 25-30 minut, w zależności od grubości piersi.
- Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!