Orzeźwiająca? Tak. Zdrowa? Oczywiście. Pyszna? Jak najbardziej! Karkade, czyli aromatyczny, napój z hibiskusa przyniesie orzeźwienie w ciepłe dni.
Karkade – herbata z hibiskusa z Egiptu
Jeśli byliście kiedyś na wakacjach w Afryce Północnej, a zwłaszcza w Egipcie, to jest duże prawdopodobieństwo, że w restauracji podano wam do picia napój o charakterystycznym, kwaskowym smaku i bardzo intensywnym kolorze. To właśnie karkade.
Ten niezwykle popularny w tym regionie napój z hibiskusa jest w menu praktycznie każdej restauracji czy kafejki. Często można go też spotkać w hotelach, gdzie jest wystawiony w dystrybutorach, jako “orzeźwiacz” dla gości. I bardzo dobrze, bo fantastycznie spełnia swoją rolę w upały.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Karkade – do orzeźwienia i toastów
Napój karkade był znany już w starożytnym Egipcie. Wtedy pili go wyłącznie faraonowie.
Współcześnie hibiskus już nie jest elitarny, jak dawniej, tylko powszechnie dostępny. Lemoniada z kwiatów hibiskusa pojawia się więc w egipskich domach na co dzień, ale towarzyszy im też w specjalnych momentach – na weselach toasty wznosi się m.in. właśnie karkade.
Napój z hibiskusa – walory zdrowotne
Lemoniada z hibiskusa to nie tylko wyjątkowy smak i piękny kolor, ale też wiele korzyści dla zdrowia.
Obniżenie ciśnienia. Napar z hibiskusa pomaga zapobiegać nadciśnieniu i obniża poziom ciśnienia tętniczego.
Obniżenie poziomu cukru we krwi. Regularne picie napoju z hibiskusa korzystnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi.
Wzmacnianie układu odpornościowego. Duże ilości witaminy C mają pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego i pomaga w zwalczaniu przeziębień i infekcji.
Pobudzenie przemiany materii i regulacja pracy układu moczowego. Hibiskus wykazuje lekkie działanie moczopędne i przeczyszczające, a także zapobiega zastojom wody w organizmie.
Karkade – przygotowanie
Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Suszone kwiaty hibiskusa należy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 30 minut, aż powstanie intensywny napar. Kolejny krok to dodanie do naparu wody i dodatków. Do najpopularniejszych należą cukier i miód (wypicie karkade bez dodatków słodzących jest dla wielu osób nie do przejścia) oraz cytryny bądź limonki.
Jeśli przygotowujecie karkade w chłodny dzień to właściwie na tym kroku możecie zakończyć. W upał warto dodać kilka kostek lodu, by herbata szybko się schłodziła i przyniosła orzeźwienie.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na orzeźwiające napoje znajdziesz w zakładce NAPOJE
Karkade – herbata z hibiskusa
Składniki
- 30 g suszonych kwiatów hibiskusa
- 400 ml wrzątku
- 1,5 litra wody
- kilkanaście kostek lodu
- ½ cytryny
- 200 g cukru
- świeża mięta do podania
Kroki
- Zalej hibiskus wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aż powstanie esencjonalny napar.
- Dodaj do naparu wodę, sok z ½ cytryny i cukier. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosłódź, jeśli jest taka potrzeba.
- Dodaj kostki lodu. Podawaj ze świeżą mięta.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!