Karkade – napój z hibiskusa. Egipski sposób na upały

Orzeźwiająca? Tak. Zdrowa? Oczywiście. Pyszna? Jak najbardziej! Karkade, czyli aromatyczny, napój z hibiskusa przyniesie orzeźwienie w ciepłe dni.

Karkade – herbata z hibiskusa z Egiptu

Jeśli byliście kiedyś na wakacjach w Afryce Północnej, a zwłaszcza w Egipcie, to jest duże prawdopodobieństwo, że w restauracji podano wam do picia napój o charakterystycznym, kwaskowym smaku i bardzo intensywnym kolorze. To właśnie karkade.

Ten niezwykle popularny w tym regionie napój z hibiskusa jest w menu praktycznie każdej restauracji czy kafejki. Często można go też spotkać w hotelach, gdzie jest wystawiony w dystrybutorach, jako “orzeźwiacz” dla gości. I bardzo dobrze, bo fantastycznie spełnia swoją rolę w upały.

karkade mrożona herbata hibiskusowa z dodatkiem cytryny i mięty

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Karkade – do orzeźwienia i toastów

Napój karkade był znany już w starożytnym Egipcie. Wtedy pili go wyłącznie faraonowie.

Współcześnie hibiskus już nie jest elitarny, jak dawniej, tylko powszechnie dostępny. Lemoniada z kwiatów hibiskusa pojawia się więc w egipskich domach na co dzień, ale towarzyszy im też w specjalnych momentach – na weselach toasty wznosi się m.in. właśnie karkade.

karkade mrożona herbata hibiskusowa z dodatkiem cytryny i mięty

Napój z hibiskusa – walory zdrowotne

Lemoniada z hibiskusa to nie tylko wyjątkowy smak i piękny kolor, ale też wiele korzyści dla zdrowia.

Obniżenie ciśnienia. Napar z hibiskusa pomaga zapobiegać nadciśnieniu i obniża poziom ciśnienia tętniczego.

Obniżenie poziomu cukru we krwi. Regularne picie napoju z hibiskusa korzystnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi.

Wzmacnianie układu odpornościowego. Duże ilości witaminy C mają pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego i pomaga w zwalczaniu przeziębień i infekcji.

Pobudzenie przemiany materii i regulacja pracy układu moczowego. Hibiskus wykazuje lekkie działanie moczopędne i przeczyszczające, a także zapobiega zastojom wody w organizmie.

karkade mrożona herbata hibiskusowa z dodatkiem cytryny i mięty

Karkade – przygotowanie

Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Suszone kwiaty hibiskusa należy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 30 minut, aż powstanie intensywny napar. Kolejny krok to dodanie do naparu wody i dodatków. Do najpopularniejszych należą cukier i miód (wypicie karkade bez dodatków słodzących jest dla wielu osób nie do przejścia) oraz cytryny bądź limonki.

Jeśli przygotowujecie karkade w chłodny dzień to właściwie na tym kroku możecie zakończyć. W upał warto dodać kilka kostek lodu, by herbata szybko się schłodziła i przyniosła orzeźwienie.

karkade mrożona herbata hibiskusowa z dodatkiem cytryny i mięty

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na orzeźwiające napoje znajdziesz w zakładce NAPOJE

karkade mrożona herbata hibiskusowa z dodatkiem cytryny i mięty

Karkade – herbata z hibiskusa

Egipska herbata z hibiskusa jest nie tylko pyszna i orzeźwiająca, ale też niezwykle zdrowa.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.
Porcje: 5 porcji

Składniki 

  • 30 g suszonych kwiatów hibiskusa
  • 400 ml wrzątku
  • 1,5 litra wody
  • kilkanaście kostek lodu
  • ½ cytryny
  • 200 g cukru
  • świeża mięta do podania

Kroki

  • Zalej hibiskus wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aż powstanie esencjonalny napar.
  • Dodaj do naparu wodę, sok z ½ cytryny i cukier. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosłódź, jeśli jest taka potrzeba.
  • Dodaj kostki lodu. Podawaj ze świeżą mięta.

Wskazówki

Jeśli przygotowujesz napój w chłodny dzień, pomiń etap z kostkami lodu. Karkade można też pić na gorąco.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: napoje
Kuchnia: bliskowschodnia, egipska
Słowo kluczowe: hibiskus, napój na lato, napoje, orzeźwiający napój

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl