Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Rady
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
na
2
głosów
Karkade - herbata z hibiskusa
Egipska herbata z hibiskusa jest nie tylko pyszna i orzeźwiająca, ale też niezwykle zdrowa.
Servings
5
porcji
Całkowity czas przygotowania
35
min.
min.
Ingredients
30
g
suszonych kwiatów hibiskusa
400
ml
wrzątku
1,5
litra
wody
kilkanaście
kostek lodu
½
cytryny
200
g
cukru
świeża mięta
do podania
Instructions
Zalej hibiskus wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aż powstanie esencjonalny napar.
Dodaj do naparu wodę, sok z ½ cytryny i cukier. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dosłódź, jeśli jest taka potrzeba.
Dodaj kostki lodu. Podawaj ze świeżą mięta.
Notes
Jeśli przygotowujesz napój w chłodny dzień, pomiń etap z kostkami lodu. Karkade można też pić na gorąco.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
napoje
Kuchnia:
bliskowschodnia, egipska
Słowo kluczowe:
hibiskus, napój na lato, napoje, orzeźwiający napój