Upał nie daje żyć? Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią to ratunek na wysokie temperatury. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.
W dni, czyli kiedy temperatura zdecydowanie przekracza 20 stopni, muszę mieć przygotowaną jakąś pyszną wodę. Oczywiście, piję też klasyczną wodę mineralną, bez żadnych dodatków, ale wolę domowe lemoniady, które mają w sobie tę nutkę smaku i dodatkowego orzeźwienia, które za tym idzie.
Połączenie ogórka i cytryny to gwarancja orzeźwienia i potrzebnego w upały nawodnienia. Przygotowując taką lemoniadę, masz gwarancję, że dostarczasz tylko zdrowych składników. Jeśli zdarzało Ci się kupować gotowe wody smakowe, muszę Cię zmartwić – są dosładzane równie mocno co popularne napoje gazowane. Nie warto wypijać dodatkowej szklanki cukru w ciągu dnia, jeśli można szybko przygotować taki pyszny napój jak ta lemoniada z ogórkiem i cytryną.
SPRAWDŹ TEŻ: Przepisy na inne pyszne lemoniady i nie tylko znajdziesz w zakładce NAPOJE.
Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią to samo zdrowie
Dlaczego warto poświęcić dosłownie 10 minut na przygotowanie orzeźwiającej, domowej lemoniady? Bo mamy okazję dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin i mikroelementów. Jak to wygląda w przypadku tego przepisu?
- Ogórek. To warzywo w ponad 96 procentach składa się z wody, ale kryje też w sobie zaskakujące właściwości zdrowotne. Jest bowiem bogaty w kukurbitacyny, czyli substancje nazywane potocznie “pogromcami pasożytów”.
- Cytryna jest natomiast źródłem witamin z grupy B, magnezu, sodu, potasu oraz żelaza. Pobudza też produkcję enzymów trawiennych i przyspiesza tym samym procesy trawienne, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na oczyszczanie organizmu.
- Bazylia również zwiększa wydzielanie soków trawiennych i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Natomiast dzięki właściwościom przeciwzapalnym warto ją spożywać jako środek wspomagający leczenie infekcji.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Lemoniada z ogórkiem, cytryną i bazylią
Sprzęt
- 1 dzbanek o pojemności 1,5 litra
Składniki
- 4 ogórki gruntowe
- 2 duże cytryny
- duża garść świeżej bazylii
- 1 łyżka miodu
- 1,5 litra wody
Kroki
- Ogórki obierz i pokrój w plastry. Przełóż do dzbanka.
- Cytryny sparz gorącą wodą. Półtorej cytryny pokrój w plastry i przełóż do dzbanka, a z pozostałej połówki wyciśnij sok i też wlej do dzbanka.
- Umyj dokładnie liście bazylii, potrzyj je nieco w palcach, by wydobyć aromat i dołóż do cytryn i ogórków.
- Wlej wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.
Wskazówki
- Jeśli nie masz miodu, możesz dosłodzić lemoniadę ksylitolem, syropem klonowym albo tradycyjnie – cukrem.
- Użyj swojej ulubionej wody – gazowanej, niegazowanej, źródlanej, z dzbanka filtrującego. Dostosuj przepis do swoich preferencji.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!