MATERIAŁ PARTNERA
Zdrowie jelit i obecnego w nich mikrobiomu odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Sprawny układ trawienia to gwarancja prawidłowego przyswajania składników odżywczych, skuteczniejsza pracę układu immunologicznego, zdrowa cera i spokojny umysł.
Jak zatem zadbać o zdrowie jelit? Włącz do diety naturalne probiotyki.
Wpływ mikrobiomu jelitowego na zdrowie
Mikrobiom to w uproszczeniu duża grupa mikroorganizmów zamieszkująca przewód pokarmowy, która ma istotny wpływ na pracę naszego organizmu. Jego równowaga jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej kondycji, natomiast jego zaburzenia mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Przyjrzyjmy się bliżej jego pracy i zadaniom.
Czym zajmuje się mikrobiom?
Usprawnia pracę układu odpornościowego. Wiesz, że ok. 70% układu odpornościowego znajduje się w jelitach? To potwierdza, że zdrowy mikrobiom jest kluczowym elementem w walce organizmu z patogenami. Natomiast zaburzona flora jelitowa prowadzi do obniżenia odporności, co z kolei może skutkować częstszymi infekcjami i stanami zapalnymi.
Reguluje przyswajanie składników odżywczych. Mikrobiom pomaga w rozkładaniu i trawieniu pokarmu, zwłaszcza błonnika, którego organizm sam nie jest w stanie strawić. Ponadto te pożyteczne mikroorganizmy również same produkują niektóre witaminy, np. witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.
Napędza metabolizm. Zdrowy mikrobiom jest jednym z elementów regulujących procesy trawienia tłuszczów i cukrów, co pozwala zapobiegać rozwojowi takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu 2 oraz choroby układu krwionośnego.
Wpływa na zdrowie psychiczne. Badania przeprowadzone przez naukowców m.in. we Francji i w Niemczech sugerują, że dysbioza jelitowa może być związana z problemami psychicznymi, takimi jak depresja, lęk, a także stres. Stan jelit może wpływać na nasz nastrój, poziom energii oraz zdolność radzenia sobie ze stresem.
Dba o piękną skórę. Zdrowe jelita pomagają dbać o dobrą kondycję skóry. Problemy w funkcjonowaniu układu trawiennego mogą natomiast nasilać stany zapalne, skutkujące np. trądzikiem, egzemą czy łuszczycą.
Jak zadbać o zdrowie jelit i mikrobiomu?
Jak widzisz, prawidłowa praca mikrobiomu jelitowego wpływa na praktycznie każdy aspekt pracy organizmu człowieka. Aby zadbać o zdrowie jelit – a co za tym idzie, całego ciała – warto wprowadzić do swojego życia kilka istotnych zasad. Pierwszym i najważniejszym krokiem powinna być zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w naturalne probiotyki i wspierana poprzez prebiotyki.
Czym są prebiotyki i probiotyki?
Zacznijmy od wyjaśnienia tych dwóch pojęć. Prebiotyk a probiotyk – czym się różnią?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, głównie bakterie i drożdże, które w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na układ trawienny. Zamieszkują w jelitach, wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, a także pomagają w walce ze stanami zapalnymi. Są pomocne w odbudowie mikroflory po antybiotykoterapii.
Przykłady bakterii probiotycznych:
- Lactobacillus (np. Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus),
- Bifidobacterium (np. Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum),
- Drożdże, np. Saccharomyces boulardii.
Prebiotyki to składniki pokarmowe (głównie błonnik) które nie są trawione przez organizm, ale stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, czyli wspomnianych wcześniej probiotyków.
Przykłady prebiotyków:
- Inulina (występuje m.in. w cykorii),
- Fruktooligosacharydy (FOS),
- Galaktooligosacharydy (GOS).
Naturalne probiotyki – gdzie je znaleźć?
Możliwe, że nawet nie wiesz, że dostarczasz swojemu organizmowi ważnej dawki naturalnych probiotyków. Znajdziesz je bowiem w wielu produktach, które na co dzień goszczą na na naszych stołach.
Najpopularniejsze źródła probiotyków to:
- Kiszonki, m.in.:
- kiszona kapusta – bogata w bakterie kwasu mlekowego,
- ogórki kiszone – fermentowane naturalnie,
- pozostałe kiszone warzywa, w tym kimchi, czyli tradycyjne koreańskie danie z fermentowanej kapusty, czosnku, papryki i przypraw,
- Fermentowane produkty mleczne, np.:
- jogurt – szczególnie ten zawierający żywe kultury bakterii (Lactobacillus, Bifidobacterium),
- kefir,
- maślanka,
- zsiadłe mleko,
- Fermentowane produkty sojowe, takie jak:
- miso – fermentowana pasta sojowa,
- tempeh – fermentowana soja, popularna w kuchni azjatyckiej.
Naturalne prebiotyki – gdzie ich szukać?
W przypadku prebiotyków należy szukać przede wszystkim produktów roślinnych, które mają dużą zawartość błonnika.
- Rośliny strączkowe, takie jak:
- ciecierzyca
- soczewica,
- fasola,
- Warzywa korzeniowe i bulwiaste, np.:
- cykoria – jedno z najbogatszych źródeł inuliny (prebiotyk),
- buraki,
- pory,
- szparagi,
- Owoce, m.in:
- banany – zwłaszcza niedojrzałe,
- jabłka – zawierają pektyny,
- owoce jagodowe – jagody, maliny, borówki,
- Pełnoziarniste produkty pszeniczne – zawierają arabinoksylany.
Dodatkowe wsparcie
Dieta bogata w prebiotyki i probiotyki to pierwszy krok do sukcesu w drodze do zdrowych jelit. Warto jednak pamiętać, że są sytuacje, kiedy możemy potrzebować dodatkowego wzmocnienia naszego mikrobiomu.
Sprawdzony probiotyk wspomoże nas np. podczas antybiotykoterapii, gdy potrzebujemy zastrzyku dobrych bakterii w okresie osłabionej odporności czy gdy borykamy się z problemami trawiennymi, jak np. przy zespole jelita drażliwego.