Marynata do schabu z grilla to klucz w przygotowaniu pysznego i soczystego mięsa. Wystarczy 5 minut, by ją przygotować, a efekty zachwycą całą rodzinę.
Najważniejszy składnik
Schab to chudy i delikatny fragment wieprzowiny, więc aromatyczna marynata jest mu potrzeba, by po grillowaniu pozostał soczysty i smaczny. Prym wiedzie tu jeden składnik. Jaki?
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sos Worcestershire. Dodanie sosu Worcestershire do marynaty wnosi grillowanie na wyższy poziom. Wszystko to zasługa wyjątkowego smaku, który w nim znajdziemy – mowa o umami. To jeden z pięciu podstawowych smaków (obok słonego, słodkiego, gorzkiego i kwaśnego oczywiście). Ciężko go określić, ale niektórzy opisują go jako „mięsny” lub „rosołowy”. Dzięki umami smak mięsnych potraw jest wyjątkowo głęboki. Spróbujcie koniecznie!
Jeśli macie problem z dostaniem tego sosu, możecie go też zastąpić sosem sojowym.
Marynata do schabu z grilla – pozostałe składniki
Olej. Tak jak wspominałam, schab to chude mięso, więc olej w marynacie bardzo się przyda. Olej to także nośnik smaków, ale sam może być neutralny. Ja najczęściej używam oleju rzepakowego.
Ocet jabłkowy. Dzięki dodatkowi octu mięso szybciej kruszeje i jest delikatniejsze. Polecam Wam ocet jabłkowy, bo dodaje mięsu delikatnego, orzeźwiającego, owocowego aromatu. Opcjonalnie możecie też użyć soku z cytryny.
Miód. Odrobina miodu równoważy w smaku kwasowość octu i sprawi, że mięso pięknie się zarumieni. Jeśli nie macie miodu pod ręką, dodajcie brązowy cukier.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na grilla znajdziesz w zakładce GRILL
Słodka papryka. Nie dodaję do marynaty wielu przypraw, a zwłaszcza ziół, bo to zawsze ryzyko, że zostaniemy z gorzkim popiołem na mięsie. Jednak nie wyobrażam sobie grillowanego schabu bez mielonej, słodkiej papryki. Jeśli jesteście fanami ostrzejszych potraw, możecie się pokusić o zamianę na ostrą paprykę lub dodanie płatków chilli.
Marynata do schabu z grilla
Składniki
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1½ łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku rozgniecione (opcjonalnie)
Kroki
Przygotowanie marynaty i marynowanie
- Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
- Pokrój plastry schabu na grubość ok. 2 cm i lekko rozbij tłuczkiem
- Włóż mięso do miski lub innego pojemnika z pokrywką i nasmaruj z każdej strony marynatą.
- Marynuj w lodówce przez 8-12 godzin (maks. 24 godziny).
Grillowanie
- Na minimum godzinę przed planowanym grillowaniem, wyjmij mięso z lodówki.
- Ułóż mięso na ruszcie i smaż przez 5-6 minut z każdej strony*
Wskazówki
Spróbuj też dodatków do schabu z grilla:
Sałatka z pomidorów
Sałatka grecka
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!