Razowe bułki ze słonecznikiem to dobry pomysł na rozpoczęcie swojej przygody z domową piekarnią. W obecnym czasie, gdy w wielu domach piekarnik jest jednym z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w kuchni, warto spróbować swoich sił z pieczeniem chlebów i bułek.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Te bułki są takiej jak lubię – mięsiste i konkretne. Świetnie smakują do kanapek na słono i na słodko. Można je też wykorzystać do domowych burgerów.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na wypieki znajdziesz w zakładce WYPIEKI.
Razowe bułki ze słonecznikiem
Fantastyczne, proste pszenno-razowe bułki z dodatkiem ziaren słonecznika.
Drukuj
Pin
OceńPorcje: sztuk
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750
- 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
- 80 g ziaren słonecznika
Kroki
- Mąki wymieszaj z suchymi drożdżami (albo z rozczynem, jeśli używasz świeżych drożdży), solą, ciepłą wodą, oliwą z oliwek. Zagniataj przez ok. 5 minut – ciasto będzie lekko kleiste.
- Dodaj do ciasta 50 g ziaren słonecznika i zagniataj przez kolejne 2 minuty.
- Przełóż ciasto do miski lekko natłuszczonej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki – powinno wyjść ok. 12 sztuk. Każdą z nich zanurzaj w miseczce z pozostałymi ziarnami słonecznika. Dzięki temu, że ciasto jest dość lepkie, nie powinno być problemu z trzymaniem się ziaren.
- Bułeczki ułóż na blaszce (lub blachach) w dość dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Po wyrośnięciu wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Studź na kratce.
Wskazówki
- Żeby łatwiej formowało Ci się bułeczki, zwilżaj ręce letnią wodą przed oderwaniem kawałka ciasta.
- Bułeczki dość opornie się rumienią, więc jeśli wolisz bardziej zrumienione wypieki, na ostatnie 2 minuty pieczenia włącz funkcję grilla.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !
Bułeczki wyszły znakomicie. Zrumieniły się.
Czuje się taką prawdziwą bułkę.
Czy można użyć innej mąki pszennej np. typ 500?
Cieszę się, że bułki smakowały. Co do typu mąki, to można użyć mąki pszennej typ 500, ale bułeczki wyjdą wtedy lżejsze, bardziej puchate aniżeli prawdziwie bułkowe.