Przez długi czas do ciast drożdżowych podchodziłam jak pies do jeża. Nasłuchałam się i naczytałam też, jakie to one są kapryśne, wymagające i trudne. Na szczęście donoszę wszystkim, którzy mają podobne obawy – ciasto drożdżowe może zrobić każdy i nie wymaga to zdolności kulinarnych na poziomie poważnych mistrzów cukiernictwa. Efektem jest ta strucla drożdżowa z serem.
Podstawa to dobre świeże drożdże, mąka najlepiej typu 650, odrobina cierpliwości i krzepy w ręku przy zagniataniu.
Tę struclę podpatrzyłam na blogu, który zawsze odwiedzam, gdy mam ochotę na słodkości, czyli Moje Wypieki.
Zmodyfikowałam nieco przepis i efekt przedstawiam poniżej.
Tak puchatego, delikatnego i pysznego ciasta jak ta strucla drożdżowa z serem dawno nie jadłam. Bardzo polecam!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Strucla drożdżowa z serem
Składniki
Ciasto
- 560 g mąki pszennej
- 70 g cukru drobnego
- ½ łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 85 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
Masa twarogowa
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 jajo
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki likieru Cointreau lub soku/syropu pomarańczowego
Kroki
Ciasto:
- Żurawinę wrzuć do garnka i zalej likierem bądź sokiem pomarańczowym. Podgrzej tylko do zagotowania i odstaw na godzinę do całkowitego wchłonięcia płynu przez owoce.
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (lub przygotowanym wcześniej rozczynem ze świeżych drożdży), cukrem i solą. Dodaj jaja i podgrzane mleko z tłuszczem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Masa twarogowa:
- Wymieszaj wszystkie składniki na masę twarogową. Konsystencja powinna być dość gęsta.
Składanie ciasta:
- Zarówno ciasto jak i masę twarogową podziel na dwie części.
- Rozwałkuj połowę ciasta na placek, który na długość powinien mieć wymiar używanej przez Ciebie foremki, zaś szerokość powinna wynosić dwukrotność szerokości foremki (u mnie forma długości 28 cm i szerokości 10 cm, więc wymiary placka to 28×20 cm).
- Na całym placku rozsmaruj odłożoną połowę masy twarogowej i zwiń w roladę.
- Przetnij roladę wzdłuż, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Przeplataj oba "ramiona" ciasta ze sobą i zlep na końcu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak samo przygotuj drugą połowę ciasta.
- Pozostaw ciasta do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
- Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45-50 minut .
Wskazówki
- Jeśli ciasto zacznie za szybko się rumienić (przy serze to bardzo prawdopodobne), przykryj je folią aluminiową.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy na pewno jest wypieczone. Ciasta z nadzieniem potrzebują czasem nieco więcej czasu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !