Strucla drożdżowa z serem

Przez długi czas do ciast drożdżowych podchodziłam jak pies do jeża. Nasłuchałam się i naczytałam też, jakie to one są kapryśne, wymagające i trudne. Na szczęście donoszę wszystkim, którzy mają podobne obawy – ciasto drożdżowe może zrobić każdy i nie wymaga to zdolności kulinarnych na poziomie poważnych mistrzów cukiernictwa. Efektem jest ta strucla drożdżowa z serem.

Podstawa to dobre świeże drożdże, mąka najlepiej typu 650, odrobina cierpliwości i krzepy w ręku przy zagniataniu.

Tę struclę podpatrzyłam na blogu, który zawsze odwiedzam, gdy mam ochotę na słodkości, czyli Moje Wypieki.

Zmodyfikowałam nieco przepis i efekt przedstawiam poniżej.

Tak puchatego, delikatnego i pysznego ciasta jak ta strucla drożdżowa z serem dawno nie jadłam. Bardzo polecam!


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


strucla serowa

Strucla drożdżowa z serem

Wspaniałe, delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z aromatycznym serowym nadzieniem z dodatkiem żurawiny.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 0

Składniki 

Ciasto

  • 560 g mąki pszennej
  • 70 g cukru drobnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 85 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja

Masa twarogowa

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 jajo
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki likieru Cointreau lub soku/syropu pomarańczowego

Kroki

Ciasto:

  • Żurawinę wrzuć do garnka i zalej likierem bądź sokiem pomarańczowym. Podgrzej tylko do zagotowania i odstaw na godzinę do całkowitego wchłonięcia płynu przez owoce.
  • Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (lub przygotowanym wcześniej rozczynem ze świeżych drożdży), cukrem i solą. Dodaj jaja i podgrzane mleko z tłuszczem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Masa twarogowa:

  • Wymieszaj wszystkie składniki na masę twarogową. Konsystencja powinna być dość gęsta.

Składanie ciasta:

  • Zarówno ciasto jak i masę twarogową podziel na dwie części.
  • Rozwałkuj połowę ciasta na placek, który na długość powinien mieć wymiar używanej przez Ciebie foremki, zaś szerokość powinna wynosić dwukrotność szerokości foremki (u mnie forma długości 28 cm i szerokości 10 cm, więc wymiary placka to 28×20 cm).
  • Na całym placku rozsmaruj odłożoną połowę masy twarogowej i zwiń w roladę.
  • Przetnij roladę wzdłuż, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Przeplataj oba "ramiona" ciasta ze sobą i zlep na końcu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Tak samo przygotuj drugą połowę ciasta.
  • Pozostaw ciasta do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
  • Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45-50 minut .

Wskazówki

  • Jeśli ciasto zacznie za szybko się rumienić (przy serze to bardzo prawdopodobne), przykryj je folią aluminiową.
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy na pewno jest wypieczone. Ciasta z nadzieniem potrzebują czasem nieco więcej czasu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Słowo kluczowe: ciasta, drożdże, drożdżowe, na słodko, twaróg, wypieki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl