Prosta i szybka sałatka z bobem, fetą i jajkiem to idealny letni posiłek. Ta sałatka jest nie tylko pełna smaku, ale też zdrowia – znajdziecie w niej sycące, pożywne chude białko i mnóstwo witamin. Będzie idealna na śniadanie, obiad czy kolację.
Sałatka z bobem i awokado na każdą porę dnia
Gdy przychodzi sezon na bób, cały kraj ogarnia zielone szaleństwo. I nie ma się czemu dziwić! Bób jest świetny jaką przekąska do skubania solo, ale jest też genialnym dodatkiem do obiadów czy sałatek. W mojej kuchni najczęściej pojawia się w tej ostatniej wersji, bo uwielbiam go jako sycący białkowy dodatek w lekkich sałatkach.
Sałatka z bobem, fetą i jajkiem to idealny przykład na lekki, ale sycący i zdrowy posiłek. Chude białko uzupełniają zdrowe tłuszcze, czyli awokado i oliwa EV. To świetny pomysł dla tych, którym zależy na pysznym smaku i wartościach odżywczych posiłku.

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Prosta sałatka z bobem, fetą i jajkiem – składniki
Do przygotowania tej szybkiej sałatki z bobem, fetą i jajkiem potrzebujesz zaledwie 6 składników:
- Bób – im młodszy, tym lepszy, bo można go krócej gotować i zachować jak najwięcej właściwości odżywczych. Wiem, że niektórzy lubią jeść bób ze skórką, ale ja zawsze obieram. Wybór zostawiam Tobie.
- Ser feta –
- Jajka – świetnie tu sprawdzą się 5-minutowe jajka, z lekko płynnym żółtkiem, ale możesz też ugotować klasyczne jajka na twardo.
- Sałata rzymska – niezastąpiona do sałatek ze względu na konsystencję i smak. Długo zachowuje świeżość.
- Cebula dymka – dodaje sałatce ostrość, ale nie dominuje.
- Awokado – dodatek kremowości i zdrowych tłuszczy.

Sprawdź też inne przepisy na sałatki:
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym
Grecka sałatka ziemniaczana – patatosalata
Sałatka z burakiem, pomarańczami, fetą i soczewicą
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem z tahini
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka z bobem, fetą i jajkiem
Składniki
- 250 g bobu
- 5 jajek
- 100 g sera feta
- 1 sałata rzymska
- 2 dymki
- 1 awokado
Musztardowy winegret
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Bób gotuj przez 5-10 minut (im starszy, tym dłuższego gotowania wymaga), odcedź, opłucz w zimnej wodzie i obierz ze skórek.250 g bobu
- Jajka gotuj przez 6 minut, obierz ze skorupek, przekrój na pół.5 jajek
- Dymkę drobno posiekaj, awokado pokrój w plastry. Sałatę umyj i podziel na mniejsze kawałki.2 dymki, 1 awokado, 1 sałata rzymska
- W słoiczku lub w kubku wymieszaj wszystkie składniki na musztardowy winegret.3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, sól, świeżo zmielony pieprz
- Wszystkie składniki ułóż na talerzu lub w misce, posyp pokruszonym serem feta i polej winegretem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.100 g sera feta
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!