Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Sałatka z bobem, fetą i jajkiem

Prosta sałatka z bobem, fetą i jajkiem to idealny pomysł na zdrowy i pyszny posiłek.
Servings 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 250 g bobu
  • 5 jajek
  • 100 g sera feta
  • 1 sałata rzymska
  • 2 dymki
  • 1 awokado

Musztardowy winegret

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kroki

  • Bób gotuj przez 5-10 minut (im starszy, tym dłuższego gotowania wymaga), odcedź, opłucz w zimnej wodzie i obierz ze skórek.
    250 g bobu
  • Jajka gotuj przez 6 minut, obierz ze skorupek, przekrój na pół.
    5 jajek
  • Dymkę drobno posiekaj, awokado pokrój w plastry. Sałatę umyj i podziel na mniejsze kawałki.
    2 dymki, 1 awokado, 1 sałata rzymska
  • W słoiczku lub w kubku wymieszaj wszystkie składniki na musztardowy winegret.
    3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Wszystkie składniki ułóż na talerzu lub w misce, posyp pokruszonym serem feta i polej winegretem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
    100 g sera feta
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: awokado, bób, feta, jaja, jajka, prosta sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka na kolację, zdrowa kolacja