Woda smakowa arbuz i mięta to jedna z moich ulubionych wariacji w ciepłe dni. Arbuz to jeden z tych owoców, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami. Czerwone, soczyste plastry arbuza zawsze musiały się pojawić na moje lipcowe urodziny – bez nich nie byłoby imprezy.
Arbuz oprócz tego, że przepyszny, jest także zdrowy. To jeden z naszych największych sprzymierzeńców w trakcie upałów. W 92 procentach składa się z wody, więc fantastycznie gasi pragnienie. Pozostałe 8% kryje w sobie mnóstwo dobrych dla organizmu składników.
Arbuz – dlaczego jest zdrowy?
- Witamina C – arbuz kryje w sobie całkiem spore pokłady witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, a także obniżać ciśnienie.
- Magnez – w arbuzie znajdziemy też magnez, który wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego
- Potas – ten pierwiastek, który również występuje w arbuzie, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi
Do przygotowania tej wody potrzebna jest też mięta. Każdy rodzaj mięty, jaki posiadacie, będzie odpowiedni, ale ja najbardziej lubię tę najbardziej intensywną w smaku i zapachu, czyli miętę pieprzową. Daje ona mocnego, orzeźwiającego kopa! Ale nie tylko 😉 Podobnie jak arbuz, mięta przynosi też korzyści zdrowotne.
Mięta – dlaczego jest zdrowa?
- wspomaga trawienie
- działa rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego
- wspomaga przyswajanie pokarmów
- działa przeciwbakteryjnie
Ostatni składnik napoju to oczywiście woda. Tutaj pozostawiam Wam pełną dowolność – czy będzie gazowana, niegazowana, przegotowana. Ja korzystam od lat z dzbanka filtrującego – w smaku woda jest bardzo dobra, a nie zliczę ilości plastiku, którą udało mi się dzięki temu zaoszczędzić!
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na napoje znajdziesz w zakładce NAPOJE.
Woda smakowa arbuz i mięta na pewno przyniesie mnóstwo orzeźwienia!
Woda smakowa – arbuz i mięta
Składniki
- 400-500 g arbuza
- duża garść mięty
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1 litr wody
Kroki
- Arbuza oczyść z pestek i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do dzbanka.
- Liście mięty opłucz i dorzuć do arbuza.
- Wlej wodę do dzbanka.
- Dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że jest za mało słodka, dodaj miód lub syrop klonowy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!