Woda smakowa arbuz i mięta

Woda smakowa arbuz i mięta to jedna z moich ulubionych wariacji w ciepłe dni. Arbuz to jeden z tych owoców, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami. Czerwone, soczyste plastry arbuza zawsze musiały się pojawić na moje lipcowe urodziny – bez nich nie byłoby imprezy.

Arbuz oprócz tego, że przepyszny, jest także zdrowy. To jeden z naszych największych sprzymierzeńców w trakcie upałów. W 92 procentach składa się z wody, więc fantastycznie gasi pragnienie. Pozostałe 8% kryje w sobie mnóstwo dobrych dla organizmu składników.

Arbuz – dlaczego jest zdrowy?

  • Witamina C – arbuz kryje w sobie całkiem spore pokłady witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia, a także obniżać ciśnienie.
  • Magnez – w arbuzie znajdziemy też magnez, który wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego
  • Potas – ten pierwiastek, który również występuje w arbuzie, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi

Do przygotowania tej wody potrzebna jest też mięta. Każdy rodzaj mięty, jaki posiadacie, będzie odpowiedni, ale ja najbardziej lubię tę najbardziej intensywną w smaku i zapachu, czyli miętę pieprzową. Daje ona mocnego, orzeźwiającego kopa! Ale nie tylko 😉 Podobnie jak arbuz, mięta przynosi też korzyści zdrowotne.

Mięta – dlaczego jest zdrowa?

  • wspomaga trawienie
  • działa rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego
  • wspomaga przyswajanie pokarmów
  • działa przeciwbakteryjnie
mięta

Ostatni składnik napoju to oczywiście woda. Tutaj pozostawiam Wam pełną dowolność – czy będzie gazowana, niegazowana, przegotowana. Ja korzystam od lat z dzbanka filtrującego – w smaku woda jest bardzo dobra, a nie zliczę ilości plastiku, którą udało mi się dzięki temu zaoszczędzić!


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na napoje znajdziesz w zakładce NAPOJE.


Woda smakowa arbuz i mięta na pewno przyniesie mnóstwo orzeźwienia!

woda smakowa arbuz

Woda smakowa – arbuz i mięta

Orzeźwiająca i pięknie kolorowa woda smakowa, idealna na upalne dni.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 1 dzbanek 1,5 litra

Składniki 

  • 400-500 g arbuza
  • duża garść mięty
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1 litr wody

Kroki

  • Arbuza oczyść z pestek i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do dzbanka.
  • Liście mięty opłucz i dorzuć do arbuza.
  • Wlej wodę do dzbanka.
  • Dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że jest za mało słodka, dodaj miód lub syrop klonowy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: arbuz, lemoniada, mięta, orzeźwiający napój

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl