Bułki z cebulą i czarnuszką to pyszny dodatek do śniadania czy kolacji. Są proste w przygotowaniu (choć może na takie nie wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem.
Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo
W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami. Pamiętam jak na początku lockdownu nie można było nawet dostać drożdży, bo nowym sportem narodowym stało się wypiekanie chleba. Przyznaję, że z radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie wyłącznie na domowe chleby i bułki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Ach ta czarnuszka…
Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe kajzerki ze strony Smakowity Chleb, ale nie byłabym sobą, gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała 😉 Jedną ze zmian jest pojawienie się czarnuszki.
Czarnuszka to mój ulubiony dodatek do wszelkiej maści bułeczek. Te drobne, czarne ziarenka mają wyjątkowy aromat i wspaniale podkreślają smak pieczywa. Są bardzo popularne w kuchni indyjskiej (posypuje się nimi np. chlebki naan) i bliskowschodniej.
Czarnuszka jest nie tylko wyjątkowo aromatycznym składnikiem, ale też bardzo zdrowym. Nasiona czarnuszki działają ochronnie na błonę śluzową żołądka, pomagają regulować poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego.
Bułki z cebulą i czarnuszką – najważniejsze składniki
Mąka. Do wyrobu wszystkich rodzajów bułek polecam Wam mąkę typ 650, czyli tzw. bułkową. Dzięki wysokiej zawartości białka w tym rodzaju mąki bułeczki są mięsiste i sprężyste.
Drożdże. Do pieczywa najczęściej wykorzystuję drożdże instant, ale jeśli ich nie macie, możecie oczywiście użyć świeżych drożdży. Przy użyciu świeżych drożdży należy pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczyn. Drożdże suszone/instant nie wymagają tego kroku.
Mleko. W swoich przepisach najczęściej używam mleka 2% bez laktozy, ale możecie użyć tego mleka, które akurat macie w lodówce – zawartość tłuszczu nie powinna mieć wpływu na to ciasto.
Cebula. Zrumieniona na maśle klarowanym cebulka sprawia, że bułeczki mają wyrazisty, ale nie przytłaczający smak. Jestem przekonana, że nawet osoby, które za cebulą nie przepadają, zjedzą te bułeczki z apetytem.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na domowe pieczywo w zakładce WYPIEKI
Bułki z cebulą i czarnuszką
Składniki
- 450 g mąki typ 650
- 1½ łyżeczki soli
- 8 g drożdży instant
- 280 ml mleka
- 1 cebula
- 1½ łyżeczki masła klarowanego
- 2-3 łyżeczki czarnuszki
Do posmarowania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Kroki
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją 2 minuty na małym ogniu, a później kolejne 2-3 minuty na większym ogniu, aż będzie złota i zrumieniona. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól. Dodaj lekko ciepłe mleko i wymieszaj.
- Gdy ciasto stanie się bardziej jednolite, dodaj przestudzoną cebulę i zagnieć, aż będzie elastyczne.
- Przykryj ciasto w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (do podwojenia objętości).
- Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części. Każdą z części rozwałkuj ręką na wałeczek. Złóż wałek na pół i skręć go wokół własnej osi, by powstał świderek. Zlep go końcami i uformuj okrągły obwarzanek. Powtórz ze wszystkimi częściami ciasta.
- Uformowane bułeczki odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po wyrośnięciu posmaruj bułeczki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posyp czarnuszką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piecz przez 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!