Zupa
Zupa to potrawa, która sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Może być bardzo lekka i szybka w przygotowaniu, ale może też wymagać nieco więcej pracy.
Lubię zupy za to, że często mogę dowolnie manewrować ich składnikami. Robię zupę jarzynową i brakuje mi fasolki? Trudno, dorzucę groszek i też będzie pyszna. W planie zupa krem z białych warzyw, a w lodówce brak cebuli? Dam jednego pora więcej i nikt nie zauważy. Takie kombinowanie rozbudza kreatywność ;)
Z dzieciństwem najbardziej kojarzą mi się zupa pomidorowa i rosół. Dwie sztandarowe polskie zupy. Do dziś je uwielbiam, ale przygotowuję je nieco inaczej niż moja mama czy babcia. W pomidorowej nie ma koncentratu tylko najchętniej domowy przecier z pomidorów lub dobrej jakości passata. Rosół gotuję najczęściej na całym kurczaku i bez żadnych “rosołków” w kostce.
Zupa to dobry pomysł na obiad zarówno na ciepłe pory roku, jak i na te chłodniejsze, gdy potrzeba rozgrzania. Na te pierwsze idealnie sprawdzi się ekspresowa zupa krem z porów – lekka, delikatna, nie rozgrzewa zbyt mocno, ale można się nią najeść. Na zimę polecam zaś najlepsze na świecie flaczki z boczniaków. Jeśli lubicie tradycyjne flaki, nie wyjdziecie z podziwu, że wege wersja smakuje jeszcze lepiej. A jeśli klasyczne mięsne flaki nie są dla Was, to wariacja z boczniakami na pewno wejdzie na stałe do Waszego repertuaru kulinarnego.