Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Rady
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
na 1 głos
Stek z sosem grzybowym z whisky
Ten stek z sosem grzybowym z whisky to prawdziwa petarda! Alkohol sprawia, że sos ma wyjątkowy, wyrazisty smak.
Servings
2
porcje
Całkowity czas przygotowania
30
min.
min.
Ingredients
Sos grzybowy z whisky
2
łyżki
oleju
1
czerwona cebula
posiekana w drobną kostkę
3
ząbki
czosnku
przeciśniętego przez praskę
120
ml
whisky
250
ml
bulionu wołowego
250
ml
śmietany 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
6
gałązek
tymianku
Stek z rostbefu
2
steki z rostbefu*
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Instructions
Sos grzybowy z whisky
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę, smaż 2-3 minuty.
2 łyżki oleju,
1 czerwona cebula
Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
3 ząbki czosnku
Wlej whisky, wymieszaj i smaż aż większość alkohol odparuje z patelni.
120 ml whisky
Dodaj bulion i tymianek i smaż aż połowa płynu odparuje.
250 ml bulionu wołowego,
6 gałązek tymianku
Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na niedużym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.
250 ml śmietany 30%,
sól, świeżo zmielony pieprz
Steki z rostbefu
Osusz mięso z obu stron ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i pieprzem.
2 steki z rostbefu*,
sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzej olej. Ułóż steki i smaż je do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia, obracając je regularnie co 1 minutę.
Steki podawaj polane sosem grzybowym z whisky w towarzystwie puree ziemniaczanego i ulubionych warzyw.
Notes
*Wyjmij mięso z lodówki na min. 30 minut przed smażeniem.
Author:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
obiad
Kuchnia:
polska
Słowo kluczowe:
brązowe pieczarki, pieczarki, rostbef, sos grzybowy, stek, stek wołowy, whisky