Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Panna cotta

Panna cotta to klasyczny włoski deser na bazie śmietany. Jest kremowy i delikatny, a przygotujesz go w kilka minut!
Porcje 4 porcje
Czas przygotowania 10 min.
Chłodzenie 6 godziny
Całkowity czas przygotowania 6 godziny 10 min.

Sprzęt

  • 4 foremki o pojemności ok. 180 ml

Składniki

  • 550 ml śmietany kremówki najlepiej 36%
  • 100 ml mleka min. 3,2%
  • 10 g żelatyny
  • 85 g cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii bądź 15 g cukru z wanilią

Kroki

  • Wymieszaj żelatynę z 30 ml mleka, żeby napęczniała.
  • Oczyść laskę wanilii z ziaren i przełóż je do garnka.
  • Do tego samego garnka wlej pozostałe mleko, śmietanę i wsyp cukier (jeśli nie używasz laski wanilii, dodaj teraz też ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią). Włóż też laskę wanilii.
  • Podgrzewaj masę na małym ogniu, regularnie mieszając, by zawartość nie przywarła do garnka, a cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Gdy widzisz, że masa zaraz zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia i wyjmij laskę wanilii.
  • Dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż całość zacznie gęstnieć.
  • Przelej masę do foremek i przestaw do ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie chłodna, wstaw foremki do lodówki na min. 6 godzin.
  • Żeby przełożyć deser, zanurz na chwilę foremki w gorącej wodzie i obróć do góry nogami na talerzyk.
  • Podawaj z sosem owocowym, karmelowym lub świeżymi owocami.
Posiłek: deser
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: deser, deser na święta, deser na walentynki, deser w pucharku, kuchnie świata, letni deser, panna cotta, prosty deser, słynne przepisy, śmietana kremówka