Wymieszaj żelatynę z 30 ml mleka, żeby napęczniała.
Oczyść laskę wanilii z ziaren i przełóż je do garnka.
Do tego samego garnka wlej pozostałe mleko, śmietanę i wsyp cukier (jeśli nie używasz laski wanilii, dodaj teraz też ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią). Włóż też laskę wanilii.
Podgrzewaj masę na małym ogniu, regularnie mieszając, by zawartość nie przywarła do garnka, a cukier całkowicie się rozpuścił.
Gdy widzisz, że masa zaraz zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia i wyjmij laskę wanilii.
Dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż całość zacznie gęstnieć.
Przelej masę do foremek i przestaw do ostygnięcia.
Gdy masa będzie chłodna, wstaw foremki do lodówki na min. 6 godzin.
Żeby przełożyć deser, zanurz na chwilę foremki w gorącej wodzie i obróć do góry nogami na talerzyk.
Podawaj z sosem owocowym, karmelowym lub świeżymi owocami.