Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Czekoladowa owsianka z truskawkami

Owsianka w wersji ekspresowej - z płatkami błyskawicznymi i mrożonymi owocami.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 8 min.

Składniki

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 600 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 100 g mrożonych truskawek

Kroki

  • Płatki owsiane wsyp do garnka, zalej mlekiem. Zagotuj.
  • Zmniejsz ogień do minimum, dodaj kakao i mrożone owoce. Dolej nieco mleka, jeśli owsianka jest zbyt gęsta. Gotuj przez ok. 3 minuty.
  • Zdejmij z ognia i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek.

Rady

  • Możesz wykorzystać dowolne mrożone owoce w owsiance. U mnie najczęściej pojawiają się truskawki, wiśnie i czarna porzeczka
  • W przepisie możesz wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne.
  • Możesz zmienić płatki błyskawiczne na zwykłe lub górskie - wystarczy, że dostosujesz czas gotowania.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: szybkie śniadanie