Soczewicę przełóż na gęste sitko i przepłucz w zimnej wodzie. Odstaw, żeby odciekła.
Dynię obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj kumin, kurkumę, słodką paprykę, cebulę i czosnek. Smaż na niedużym ogniu przez 3 minuty, by wydobyć aromat przypraw.
Dodaj soczewicę i wlej mleczko kokosowe. Zetrzyj na patelnię korzeń imbiru, dodaj liście limonki kaffir i krojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Po wspomnianych wcześniej 15 minutach dodaj na patelnię dynię i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Gdy curry gotuje się na patelni, ugotuj ryż basmati.
Curry podawaj z ryżem, posypane płatkami chilli.