Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Curry z dynią i soczewicą

Curry z dynią i soczewicą to pyszny pomysł na pożywny, aromatyczny i rozgrzewający obiad bez mięsa. Będzie wyśmienicie smakować po jesiennym spacerze.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 200 g soczewicy zielonej
  • 450 g dyni piżmowej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 liści limonki kaffir
  • szczypta płatków chilli
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ryż basmati do podania

Kroki

  • Soczewicę przełóż na gęste sitko i przepłucz w zimnej wodzie. Odstaw, żeby odciekła.
  • Dynię obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj kumin, kurkumę, słodką paprykę, cebulę i czosnek. Smaż na niedużym ogniu przez 3 minuty, by wydobyć aromat przypraw.
  • Dodaj soczewicę i wlej mleczko kokosowe. Zetrzyj na patelnię korzeń imbiru, dodaj liście limonki kaffir i krojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Po wspomnianych wcześniej 15 minutach dodaj na patelnię dynię i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
  • Gdy curry gotuje się na patelni, ugotuj ryż basmati.
  • Curry podawaj z ryżem, posypane płatkami chilli.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: indyjska, orientalna
Słowo kluczowe: curry, curry z dynią, curry z soczewicą, dynia, dynia piżmowa, fit obiad, imbir, indyjskie curry, jarski obiad, jednogarnkowiec, kumin, kurkuma, mleczko kokosowe, mleko kokosowe, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, soczewica, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad