Go Back Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Bolognese - sos boloński

Ten wspaniały, kremowy, gęsty sos bolognese zasmakuje całej rodzinie. Podany z domowym tagliatelle sprawi, że poczujecie się jak we Włoszech.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 3 godz. 30 min.

Składniki

  • 150 g mielonej wołowiny łopatki, łaty lub karkówki
  • 150 g mielonej cielęciny
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g cebuli
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g marchewki
  • 100 g pancetty
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 120 g passaty pomidorowej
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 350 g tagliatelle z przepisu na włoski makaron jajeczny - link poniżej
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Kroki

  • Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój pancettę.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i całą oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 4-5 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
  • Dodaj mielone mięso i smaż, aż zacznie się rumienić i uzyska jasnobrązowy kolor.
  • Wlej wino, by zdeglasować patelnię, dokładnie zamieszaj, zbierając wszystkie przywarte do dna kawałki i gotuj wszystko przez 3 minuty aż płyn całkowicie wyparuje.
  • Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz i gotuj przez 5-6 minut. Po tym czasie dodaj tyle bulionu, by przykrył wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny, mieszając co kilka minut. Jeżeli w trakcie gotowania sos zrobi się zbyt gęsty i zacznie przywierać do patelni, dodaj kilka łyżek bulionu.
  • Pod koniec gotowania wlej na patelnię mleko i gotuj przez 7-10 minut. Dopraw jeszcze raz solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  • Ugotuj tagliatelle - domowe gotuj przez 3 minuty, gotowe przez 5-6 minut. Makaron powinen być dość miękki, ale sprężysty.
  • Dodaj do sosu 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj aż się zredukuje i stanie się kremowy.
  • Za pomocą szczypiec lub specjalnej łyżki przełóż makaron do sosu (nie odcedzaj i nie przelewaj zimną wodą!). Wszystko energicznie wymieszaj, aż sos dokładnie oblepi makaron.
  • Podawaj posypane startym parmezanem.

Rady

Przepis na domowy makaron: https://na-talerzu.pl/4538/domowy-makaron-jajeczny-od-mistrza-makaronu/
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: bolognese, klasyczny obiad, kuchnie świata, makaron, makaron domowy, makaron z sosem, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad z makaronem, prosty obiad, prosty przepis, ragu, ragu alla bolognese, rodzinny obiad, słynne przepisy, tagliatelle, włoski obiad