Cofnij Email Link
5 na 2 głosów

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Pyszna, pożywna i bardzo prosta zupa pełna warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 400 g ziemniaków
  • 2 puszki fasoli cannellini
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • parmezan do podania

Kroki

  • W garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i liście laurowe. Podgrzej na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy. Dorzuć też pozbawione twardych elementów liście jarmużu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 5-7 minut.
  • Dodaj bulion gorący bulion warzywny i gotuj przez 15 minut.
  • Dodaj krojone pomidory i fasolę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut albo aż wszystkie składniki będą miękkie/al dente.
  • Podawaj z grzankami i parmezanem.
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit obiad, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, włoski obiad, zupa, zupa jarzynowa, zupa warzywna