Pyszna, pożywna i bardzo prosta zupa pełna warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Całkowity czas przygotowania 40 min.min.
Składniki
1dużacebula
3ząbkiczosnku
4łodygiselera naciowego
2marchewki
3liście laurowe
400gkrojonych pomidorów
100gjarmużu lub kapusty włoskiej
400gziemniaków
2puszkifasoli cannellini
1litrbulionu warzywnego
3łyżkioliwy
1łyżeczkabazylii
1łyżeczkaoregano
1łyżeczkatymianku
parmezan do podania
Kroki
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i liście laurowe. Podgrzej na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy. Dorzuć też pozbawione twardych elementów liście jarmużu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj bulion gorący bulion warzywny i gotuj przez 15 minut.
Dodaj krojone pomidory i fasolę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut albo aż wszystkie składniki będą miękkie/al dente.
Słowo kluczowe: fit obiad, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, włoski obiad, zupa, zupa jarzynowa, zupa warzywna