Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (zerknij na wskazówki powyżej).
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do gorącej czekolady masło i rozpuść, by powstała jednolita masa.
Do dużej miski wbij 2 całe jajka i 4 żółtka. Pozostałe 4 białka umieść w innej wysokiej misce.
Jajka i żółtka ubij z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj powoli masę czekoladowo-maślaną, cały czas ubijając.
Dodaj likier/ekstrakt i skórkę z pomarańczy.
Pozostałe 4 białka ubij na sztywną pianę. Gdy będzie ubita, dodaj do niej pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
Przełóż ubitą pianę do miski i ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką.
Przelej całość do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-45 minut.
Studź na kratce. Po chwili powinieneś zauważyć, że środek się zapada.