Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Czekoladowa chmura

Słynne czekoladowe ciasto o niesamowicie intensywnym smaku z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone. Niebo w gębie nie tylko dla czekoladoholików!
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto

  • 250 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 125 g masła
  • 6 dużych jaj
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki likieru Cointreau (albo 1½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
  • starta skórka z jednej pomarańczy

Krem

  • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka likieru Cointreau (albo ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (zerknij na wskazówki powyżej).
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do gorącej czekolady masło i rozpuść, by powstała jednolita masa.
  • Do dużej miski wbij 2 całe jajka i 4 żółtka. Pozostałe 4 białka umieść w innej wysokiej misce.
  • Jajka i żółtka ubij z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj powoli masę czekoladowo-maślaną, cały czas ubijając.
  • Dodaj likier/ekstrakt i skórkę z pomarańczy.
  • Pozostałe 4 białka ubij na sztywną pianę. Gdy będzie ubita, dodaj do niej pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
  • Przełóż ubitą pianę do miski i ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką.
  • Przelej całość do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-45 minut.
  • Studź na kratce. Po chwili powinieneś zauważyć, że środek się zapada.

Przygotowanie kremu

  • Wszystkie składniki do kremu powinny być schłodzone.
  • Przełóż mascarpone i śmietanę do miski i ubij na sztywno.
  • Pod koniec ubijana dodaj likier i cukier puder.
  • Przełóż na ciasto.
Posiłek: ciasto
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: bita śmietana, ciasto czekoladowe, czekolada, deser czekoladowy, gorzka czekolada, krem z mascarpone, mascarpone