Te pierniczki to bezkonkurencyjny, świąteczny hit. Są mięciutkie, mocno korzenne i bardzo proste w przygotowaniu.
Porcje 80pierniczków
Całkowity czas przygotowania 3 hoursgodz.
Składniki
570gmiodu
170 gmasła
500gmąki
170gmielonych migdałów
2łyżeczki cynamonu
3łyżeczkiprzyprawy do piernika
1łyżeczkasody
2łyżeczkiproszku do pieczenia
100gkandyzowanej skórki z pomarańczy
Lukier
cukier puder
kilka łyżeczek gorącej wody
Kroki
Mąkę, orzechy, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
Miód i masło podgrzej w garnku na małym ogniu, aż masło się rozpuści.
Wlej ciepły miód z masłem do mąki, dodaj skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj.
Odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Formuj z ciasta kulki o średnicy ok. 3 cm (ciasto jest lepiące, więc może pomagać sobie łyżkami) i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Układaj je w dość dużej odległości od siebie, bo mocno rosną i rozkładają się na blaszce.
Włóż uformowane pierniczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piecz je przez 11-12 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika, poczekaj 2-3 minuty z przełożeniem lebkuchen na kratkę do studzenia, bo są baaardzo miękkie (ja nawet po tym czasie i tak często pomagam sobie łopatką).
Lukrowanie
Wymieszaj cukier puder z wodą za pomocą trzepaczki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Maczaj pierniczki w lukrze i przekładaj na kratkę, żeby lukier zastygł.
Gdy lukier będzie już twardy, przełóż pierniczki do metalowych puszek i włóż do nich skórki z jabłka, żeby przyspieszyć mięknięcie. Pamiętaj, by układać obierki w taki sposób, by nie dotykały lukru.
Słowo kluczowe: ciasto na święta, cynamon, deser na święta, lebkuchen, miękkie pierniczki, niemieckie pierniczki, pierniczki, pierniki, przepis na święta