Składniki na twarożek wymieszaj w miseczce. Uformuj w wałeczek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Tuż przed użyciem, podziel masę na 4 równe części.
Ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Oczyść piersi z kurczaka i ułóż je na desce, pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozbij filet na dość cienki, równej grubości kotlet, ale uważaj by go nie podziurawić. Posyp solą i pieprzem.
Na wysokości ok. ⅓ kotleta umieść 1 bloczek twarożku. Zawiń mięso z lewej i prawej strony, a następnie zroluj i zepnij 1 czy 2 wykałaczkami.
Tak przygotowane kotlety zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w komosie.
Ułóż dewolaje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem klarowanym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do
180 °C Piecz przez 30-35 minut, aż będą rumiane.
Podawaj z makaronem z cukinii lub gratin ze szpinakiem.