Kurczaka oczyść, usuń nadmiar tłuszczu i kuper.
Przełóż kurczaka do dużego garnka i zalej wodą. Przykryj i zagotuj na małym - średnim ogniu. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień do minimum - rosół ma tylko minimalnie bulgotać. Gotuj przez 1½ godziny.
Obierz marchewki, pietruszki i selera. Pora opłucz i odkrój większą część zielonych liści (część powinna zostać). Cebulę i czosnek obierz z łupin.
Opal cebulę - nadziej ją na widelec i przytrzymaj przez ok. 2 minuty nad palnikiem gazowym, aż cebula będzie lekko poczerniała. Jeśli nie masz palnika gazowego, przekrój cebulę na pół i połóż na suchej, nagrzanej patelni. Podsmażaj przez 2 minuty, aż się zrumieni.
Odszumuj rosół - zbierz powstałą w trakcie gotowania biało-szarą pianę za pomocą zwykłej łyżki bądź gęstej łyżki cedzakowej.
Po 1½ godziny gotowania samego kurczaka, dołóż warzywa (opaloną cebulę, czosnek, marchewki, pietruszki, pora i selera) i przyprawy - pieprz, liście laurowe i ziele angielskie . Gotuj przez 1 godzinę.
Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj gałązki lubczyku.
Tuż przed końcem gotowania, posól rosół.
Odcedź rosół przez gęste sito.
Podawaj z makaronem, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną marchewką z gotowania.