Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Świąteczne ciasteczka korzenne

Świąteczne ciasteczka korzenne to przepyszne, miękkie ciastka z aromatem cynamonu, imbiru i kardamonu z polewą z syropem klonowym.
Porcje 15 ciastek
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki sody
  • 150 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier z syropem klonowym

  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki wody

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawy.
    250 g mąki pszennej, ¾ łyżeczki sody, 2½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • W misie miksera utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
    150 g masła, 150 g cukru
  • Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj.
    1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dosyp suche składniki i krótko wymieszaj.
  • Z ciasta uformuj 15 kulek równej wielkości i przełóż na tacę lub duży talerz. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po tym czasie połowę schłodzonych kulek przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż je w dużych odległościach od siebie, bo pod wpływem temperatury rozpłaszczą się.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz przez 11-13 minut. Powtórz z drugą porcją ciasteczek.
  • Ostudź ciastka na kratce.
  • W misce wymieszaj energicznie (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) wszystkie składniki na polewę.
    150 g cukru pudru, 4 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki wody
  • Udekoruj wystudzone ciastka polewą i świąteczną posypką.

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciastka, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciasteczka na święta, ciastka, cynamon, imbir, kardamon, kruche ciasteczka, proste ciasteczka, przepis na święta, syrop klonowy