Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Wieprzowina w cydrze z jabłkami

Duszona wieprzowina w cydrze z jabłkami to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny i idealny, jesienny comfort food.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule pokrojone w grube plastry
  • 3 duże jabłka pokrojone w ósemki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 ml cydru
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Łopatkę wieprzową oczyść i przekrój na 4 równe części. Podsmaż mięso z każdej strony do zrumienienia i przełóż na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmaż 1 cebulę, aż zmięknie. Dodaj czosnek i posyp wszystko mąką, wymieszaj.
  • Wlej cydr i bulion i dokładnie wymieszaj, zbierając wszystko, co przywarło do spodu patelni.
  • Dodaj musztardę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przełóż na patelnię mięso i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Dodaj do mięsa pokrojone jabłka i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz pod przykryciem przez 60 minut.
  • Podawaj z puree ziemniaczanym, modro kapustą czy pieczonymi marchewkami.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cydr, duszona wieprzowina, duszone mięso, gulasz wieprzowy, klasyczny obiad, łopatka wieprzowa, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, pomysł na obiad multicooker, pomysł na obiad szybkowar, prosty obiad, rodzinny obiad, świąteczny obiad, tani obiad, wieprzowina