Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Muffinki dyniowe z kruszonką

Muffinki dyniowe z kruszonką to idealny pomysł na deser do kawy. Te wilgotne i puszyste babeczki są też super proste w przygotowaniu.
Porcje 20 babeczek
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Ciasto na muffinki dyniowe

  • 400 g puree z dyni
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 90 g mąki
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kroki

  • Przygotuj kruszonkę - wymieszaj krótko składniki na kruszonkę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    50 g masła, 90 g mąki, 90 g cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu
  • W misce wymieszaj krótko mokre składniki.
    400 g puree z dyni, 100 ml oleju rzepakowego, 2 jaja, 100 ml mleka
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia składników.
    100 g drobnego cukru do wypieków, 100 g cukru brązowego, 260 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 1½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
  • Rozłóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je w 2/3. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
  • Piecz dyniowe muffinki przez 20 minut, do suchego patyczka.

Rady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: babeczki, chałka z kruszonką, ciasto jesienne, ciasto na jesień, dynia, jesienne ciasto, muffinki, muffinki dyniowe, muffiny, puree z dyni