Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to pyszny pomysł na prosty obiad w stylu śródziemnomorskim.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 150 g chorizo pokrojonego w plastry
  • 500 g gnocchi
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 1 papryka czerwona lub żółta, pokrojona w kostkę
  • 400 g pomidorów krojonych lub 700 g świeżych, pokrojonych w kostkę i podduszonych
  • 250 ml wody
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Podsmaż chorizo na małym/średnim ogniu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a kiełbasa zarumieni się.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.
  • Dodaj paprykę i czosnek i smaż 3-4 minuty.
  • Dodaj pomidory, wodę, oregano i tymianek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj gnocchi, zamieszaj, by kluseczki pokryły się sosem i gotuj przez 8 minut.
  • W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 °C
  • Przełóż gnocchi z sosem do naczynia żaroodpornego, przykryj mozzarellą i wstaw do piekarnika. Piecz przez kilka minut, aż ser się rozpuści i zacznie się rumienić.
Posiłek: obiad
Kuchnia: hiszpańska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: chorizo, gnocchi, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z piekarnika, papryka, pomidory, sos pomidorowy