Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Biszkopt czekoladowy (kakaowy)

Ten puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy będzie idealnym dodatkiem do tortu. Biszkopt przygotowujemy bez oleju i bez proszku do pieczenia - jego puszystość to zasługa dobrze ubitych białek.
Porcje 1 biszkopt
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 20 cm

Składniki

  • 5 jajek dużych, wielkości "L"
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej typ 450 przesianej
  • 30 g ciemnego kakao przesianego

Kroki

  • Mąkę i kakao wymieszaj w jednej misce.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na jasną, puszystą pianę (uważaj, by nie przebić!).
  • Pod koniec ubijania dodawaj łyżka po łyżce cukier.
  • Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Dodaj mąkę i kakao i powoli, ostrożnie wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki. Ważne, by zrobić to delikatnie, by nie opadła piana.
  • Przełóż masę do tortownicy (dół wyłożony papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 160 °C
  • Piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyłącz piekarnik i upuść formę z biszkoptem z wysokości ok. 30 cm na dywan.
  • Zostaw biszkopt w formie do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc).
  • Po wyjęciu z formy, przekrój biszkopt kakaowy na równe blaty.

Rady

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: biszkopt czekoladowy, biszkopt kakaowy, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, kakao, kakaowy biszkopt