Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kotlet de volaille pieczony w panierce z komosy ryżowej

Kotlet de volaille w panierce z komosy ryżowej to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznej wersji tej potrawy. Soczysty kurczak, ziołowy krem i super chrupiąca panierka to przepyszne połączenie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 15 min.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 g komosy ryżowej
  • sól, pieprz
  • 2 jajka roztrzepane

Ziołowy twarożek

  • 50 g serka kanapkowego
  • 50 g masła zimnego
  • 50 g parmezanu startego
  • 3 łyżki natki pietruszki siekanej
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 2 łyżki masła klarowanego roztopionego

Kroki

  • Składniki na twarożek wymieszaj w miseczce. Uformuj w wałeczek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Tuż przed użyciem, podziel masę na 4 równe części.
  • Ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  • Oczyść piersi z kurczaka i ułóż je na desce, pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Rozbij filet na dość cienki, równej grubości kotlet, ale uważaj by go nie podziurawić. Posyp solą i pieprzem.
  • Na wysokości ok. ⅓ kotleta umieść 1 bloczek twarożku. Zawiń mięso z lewej i prawej strony, a następnie zroluj i zepnij 1 czy 2 wykałaczkami.
  • Tak przygotowane kotlety zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w komosie.
  • Ułóż dewolaje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem klarowanym.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
  • Piecz przez 30-35 minut, aż będą rumiane.
  • Podawaj z makaronem z cukinii lub gratin ze szpinakiem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: fit obiad, klasyczny obiad, komosa ryżowa, kotlet de volaille, kotlety, kotlety z kurczaka, kurczak, niedzielny obiad, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pieczony kurczak, quinoa, rodzinny obiad