Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd to podwójnie cytrynowa rozkosz. Mega kremowa, mocno cytrynowa masa serowa na kruchym, ciasteczkowym spodzie, polana idealnie słodko-kwaśnym kremem lemon curd. Po prostu cudo!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Spód ciasteczkowy

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu lub serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże jaja
  • 200 g śmietany 18%

Polewa

Kroki

  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj.
  • W blenderze zmiksuj ciasteczka i masło (wyjęte prosto z lodówki). Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
    200 g ciasteczek zbożowych, 50 g masła
  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wstaw tortownicę i podpiecz spód przez 10 minut.
  • Gdy spód się podpieka, przygotuj masę serową.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na masę serową. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu, 200 g drobnego cukru do wypieków, 70 g mąki pszennej, 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%
  • Wymij podpieczony spód i zmniejsz temperaturę do 150 °C
  • Przełóż masę serową do tortownicy, wyrównaj.
  • Wstaw sernik przygotowany do pieczenia w kąpieli wodnej (wskazówki poniżej) do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
  • Studź sernik cytrynowy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmaruj je lemon curd i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
    ½ porcji lemon curd

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: angielska, europejska
Słowo kluczowe: krem cytrynowy, kremowy sernik, lemon curd, sernik, sernik cytrynowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z lemon curd