Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Sernik borówkowy

Ten sernik borówkowy jest kremowy, aksamitny i pełen pysznych owoców. Do tego lekka polewa śmietankowa i idealne ciasto z owocami na lato gotowe!
Porcje 12 porcji
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 1 godzina 20 min.
Czas chłodzenia 8 godziny
Całkowity czas przygotowania 9 godziny 40 min.

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Spód ciasteczkowy

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 3 duże jaja
  • 200 g śmietany 18%
  • 300 g borówek
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa śmietankowa

  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki do dekoracji

Kroki

  • Borówki zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek.
    300 g borówek
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki i masło zmiksuj w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Przesyp do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
    200 g ciasteczek zbożowych, 60 g masła
  • Pulpę z borówek i pozostałe składniki na sernik włóż do masy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%, 250 g cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Podpiecz spód przez 10 minut w temperaturze 180 °C
  • Wyjmij tortownicę z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 °C
  • Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 1h15minut.
  • Zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.
  • Wymieszaj dokładnie śmietanę i cukier puder na polewę.
  • Rozsmaruj równomiernie polewę na serniku i udekoruj borówkami. Wstaw do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: borówki, ciasto, ciasto z owocami, kremowy sernik, sernik, sernik borówkowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej