Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Kotlety z łososia z sosem jogurtowym

Kotlety z łososia z sosem jogurtowym to pyszny pomysł na obiad, który posmakuje także najmłodszym.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Kotlety z łososia

  • 500 g fileta z łososia upieczonego
  • łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos jogurtowy

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

Jak zrobić sos jogurtowy

  • Wszystkie składniki na sos umieść w misce i wymieszaj.
    1 łyżka koperku, 200 g jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Jak zrobić kotlety z łososia

  • Przełóż łososia do dużej miski i rozdrobnij rybę widelcem.
    500 g fileta z łososia
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do powstania zwartej masy.
    2½ łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy Dijon, 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, 1 duże jajko, olej do smażenia, 1 łyżka koperku
  • Na patelni rozgrzej olej. Układaj na nim uformowane kotleciki i smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  • Podawaj z sosem jogurtowym, pieczonymi ziemniakami i sałatą lub surówką.
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: fit obiad, kotlety, kotlety rybne, kotlety rybne z łososia, kotlety z łososia, łosoś, obiad dla rodziny, obiad z łososiem, pomysł na łososia, sos jogurtowy