Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady i serka śmietankowego

To puszyste, wilgotne ciasto marchewkowe w połączeniu z kremem z białej czekolady i serka to prawdziwe niebo w gębie! A jego przygotowanie zajmie Wam ok. 10 minut (bez pieczenia oczywiście).
Porcje 20 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia o wymiarach 33x27 cm

Składniki

Ciasto marchewkowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan zmiksowanych krótko w blenderze lub drobno posiekanych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek namoczonych w Cointreau lub w soku pomarańczowym
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 4 duże jaja
  • 1 pomarańcza do starcia z niej skórki

Krem z białej czekolady i serka śmietankowego

  • 300 g serka śmietankowego
  • 100 g masła miękkiego
  • 300 g białej czekolady
  • łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kroki

Ciasto marchewkowe - przygotowanie

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.*
  • W drugiej dużej misie utrzyj olej z cukrem.
  • Dodawaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Dodaj zawartość miski z mąką i wmieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy i rodzynki (pamiętaj, by odcedzić je przed dodaniem do masy). Delikatnie i krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Krem z białej czekolady i serka śmietankowego

  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia (powinna mieć temperaturę pokojowej, gdy będziesz dodawać ją do pozostałych składników kremu).
  • W misie miksera umieść serek śmietankowy, masło, śmietanę i zmiksuj. Dodaj wystudzoną białą czekoladę i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  • Na sam koniec wlej ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj.
  • Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście marchewkowym.

Rady

*Wszystkie składniki zarówno ciasta jak i kremu powinny być w temperaturze pokojowej.
Inspiracja: NYT Cooking
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto marchewkowe z kremem, ciasto na jesień, ciasto na lato, ciasto na oleju, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z kremem, jesienne ciasto, krem z białej czekolady, letnie ciasto, potrawy wielkanocne, proste ciasto, proste ciasto marchewkowe, prosty przepis na ciasto marchewkowe, przepis na święta, sernik z białą czekoladą, szybkie ciasto, szybkie ciasto marchewkowe, wielkanoc