Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem i masłem ziołowym

Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem to świetna przekąska na imprezę, na grilla czy na piknik. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepły, w towarzystwie grillowanego mięsa, ryby, z ulubionym smarowidłem lub solo.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • 1 Keksówka o wymiarach 30x12cm

Składniki

  • 420 g mąki pszennej typ 500
  • 8 g drożdży instant
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 220 ml mleka
  • 70 g masła miękkiego
  • 1 jajko
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki rozmarynu świeżo siekanego

Masło ziołowe

  • 80 g masła miękkiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżki natki pietruszki świeżo siekanej
  • 1 łyżka rozmarynu świeżo siekanego
  • kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 50 g parmezanu startego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko rozmieszane z mlekiem do posmarowania ciasta

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką, elastyczną masę. * Włóż do miski, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1½ h (do podwojenia objętości).
  • W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, miękkie masło i szczyptę soli umieść w misce i wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
  • Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, by je odgazować i przełóż na posypaną mąką stolnicę. Wyrób je przez chwilę, a następnie podziel na 12 równych części, które uformuj w kulki.
  • Każdą kulkę rozpłaszcz na placek szerokości dłoni i wysmaruj masłem ziołowym. Następnie złóż na pół (masło powinno być w środku) i ułóż je zgięciem do dołu w wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce.
  • Powtórz te czynności z pozostałymi fragmentami ciasta, a następnie przykryj chlebek lnianą ściereczką i odstaw chlebek do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Gdy ciasto wyrośnie, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).

Rady

*Wszystkie składniki masy na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: dodatek do obiadu, przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chleb, chlebek czosnkowy, chlebek rozmarynowy, chlebek rwany, czosnek, drożdże, masło czosnkowe, masło ziołowe, odrywany chlebek, przekąska, przekąska meczowa, przekąska na grilla, przekąska na imprezę, rozmaryn, wypieki, wytrawne wypieki