Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen

Super proste ciasto z jabłkami, idealne do kawy. Wilgotne, puszyste, maślane, z wyraźną nutą cytrusów i dekoracyjnymi jabłkami.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 25 cm

Składniki

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 3 jaja
  • sok z 1½ cytryny + sok z ½ do skropienia pokrojonych jabłek
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka

Kroki

  • Jabłka obierz i przekrój na pół. Po obu stronach połówki jabłka ułóż patyczki o takiej samej grubości i pokrój jabłka w plastry w taki sposób, by nóż nie docierał do końca deski, tylko zatrzymywał się na tych patyczkach. Następnie przekrój połówkę na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny. Powtórz z pozostałymi częściami jabłka.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.*
  • Dodawaj jajko, jedno po drugim, każde dokładnie wmiksuj.
  • Dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszaj je silikonową szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i krótko wymieszaj
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do tortownicy i ułóż na nim ćwiartki jabłka w regularnych odległościach.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni (góra-dół) i piecz 50-60 minut (do suchego patyczka).
  • Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: niemiecka
Słowo kluczowe: apfelkuchen, ciasto, ciasto biszkoptowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto na lato, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z jabłkami, ciasto z owocami, maślane ciasto z jabłkami, proste ciasto, proste ciasto z jabłkami, prosty przepis, szybkie ciasto