Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Sałatka z burakiem, fetą i batatem

Sałatka z burakiem, fetą i batatem to pyszny pomysł na kolację czy lunch do pracy. Aromatyczne, pieczone warzywa, słony i kruch ser feta oraz chrupiące orzechy włoskie to niezawodne połączenie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 5 buraków
  • 3 bataty
  • 100 g rukoli
  • ½ szklanki orzechów laskowych podprażonych
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Winegret

  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz

Kroki

  • Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce obok batatów.
  • Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i wymieszaj. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nastaw minutnik na 30 minut.
  • Po 15 minutach przekręć bataty na drugą stronę.
  • Po kolejnych 15 minutach (czyli łącznie 30) zdejmij bataty z blachy i przełóż na talerz. Buraki piecz jeszcze dodatkowo 20-30 minut, aż będzie można wbić w nie bez problemu widelec.
  • Wyjmij buraki z piekarnika i ostrożnie rozwiń folię. Gdy ostygną, pokrój w dużą kostkę.
  • W słoiczku wymieszaj energicznie wszystkie składniki na winegret.
  • Na patelni podpraż orzechy. Posiekaj je na mniejsze kawałki.
  • Na dużym talerzu ułóż rukolę, buraki, bataty, orzechy i pokruszoną fetę. Polej dressingiem.
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: europejska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bataty, buraki, feta, pieczone bataty, pieczone buraki, sałatka, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka na wieczór, sałatka śródziemnomorska, sałatka z batatami, sałatka z burakiem, sałatka z burakiem i batatem, sałatka z burakiem i fetą, ser feta