Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Puszyste placki z ricottą

Puszyste placki z ricottą to idealny pomysł na śniadanie na słodko. Delikatne, puszyste placuszki o lekko cytrynowym aromacie to też świetna propozycja na słodki podwieczorek dla dzieci.
Porcje 3 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • 1 cytryna
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • W jednej misce wymieszaj dokładnie mąkę i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce wymieszaj trzepaczką ricottę, jajka, mleko i sok z 1/2 cytryny.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką, tylko do połączenia składników.
  • Smaż placki na maśle klarowanym lub na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj jeszcze ciepłe ze świeżymi owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Posiłek: deser, lunch, podwieczorek, śniadanie
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: deser, pancakes, pancakes z ricottą, pancakes z serem ricotta, placki, placki śniadaniowe, placki twarogowe, placki z ricottą, placki z serem ricotta, placki z twarogiem, placuszki z ricottą, podwieczorek, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, puszyste pancakes, puszyste placki, śniadania, śniadania na słodko