Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to pyszny pomysł na szybki obiad. Delikatne, puszyste naleśniki i aromatyczny farsz-szpinakowo serowy to pyszne połączenie, które smakuje wszystkim!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Naleśniki

Farsz szpinakowo-serowy

  • 900 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 200 g sera feta pokruszonej lub pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Kroki

1-2h przed przygotowaniem naleśników

  • Wyjmij szpinak z zamrażarki i przełóż na sito. Gdy się rozmrozi, odciśnij nadmiar wody.

Smażenie naleśników

Przygotowanie farszu

  • Drobno posiekaj cebulę. Rozgnieć ząbki czosnku i również drobno posiekaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i przełóż cebulę. Smaż na niedużym ogniu, aż zmięknie.
  • Dodaj czosnek, smaż przez chwilę, a następnie dodaj odciśnięty szpinak. Dopraw gałką muszkatołową, solą (nie za dużo, bo dojdzie jeszcze lekko słona feta) i świeżo zmielonym pieprzem i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj fetę, wymieszaj i wyłącz ogień. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
  • Nafaszeruj naleśniki farszem, zwiń w roladkę lub w trójkąt i podawaj same lub z sosem czosnkowym albo pomidorowym.
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, lunch do pracy, lunchbox, naleśniki, naleśniki ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem i serem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, prosty przepis, prosty przepis na naleśniki, ser feta, szpinak, szybka kolacja, wege, wytrawne naleśniki, zdrowa kolacja, zdrowy lunch