Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Köttbullar to słynne szwedzkie klopsiki, które zdobyły ogromną popularność jako sztandarowy punkt menu restauracji w sklepie IKEA. Te klopsiki są soczyste i aromatyczne, skąpane w aksamitnym sosie.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

Klopsiki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 ml mleka
  • 150 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Kroki

Przygotowanie klopsików

  • W dużej misce umieść bułkę tartą i zalej mlekiem. Odstaw.
  • Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Gdy ostygnie, przełóż do miski z bułką tartą.
  • Do tej samej miski dodaj mięso, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj dłońmi, aż powstanie jednolita masa.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny. Zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj klopsiki. Smaż je na patelni partiami (na patelni nie powinno być tłoku) przez kilka minut. Każdą partię przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie sosu

  • W rondlu rozpuść masło i wmieszaj mąkę.
  • Powoli wlewaj ciepły bulion, cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minut, cały czas mieszjąc, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj sos sojowy, śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podanie

  • Klopsiki podawaj polane sosem, w towarzystwie puree ziemniaczanego i dżemu z borówek.
Posiłek: obiad
Kuchnia: szwedzka
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, klopsiki, klopsiki wieprzowo-wołowe, klopsiki wołowe, klopsiki z ikea, Köttbullar, kuchnie świata, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, prosty obiad, pulpeciki, pulpety, rodzinny obiad, szwedzkie klopsiki